BiH
0

Vlada FBiH sprema platformu za pregovore sa Shellom

NAP
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Federacije BiH sprema pregovaračku platformu za razgovore sa američkom naftnom korporacijom Shell, u vezi sa eksploatacijom nalazišta nafte u BiH, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Erdal Trhulj, ministar energetike, rudatstva i industrije FBiH.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema tendera za izbor konsultanata u pregovorima, obzirom da se radi o pregovorima za historijski ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte u BiH!

Naftna kompanija Shell još je u septembru 2011. Vladi FBiH iskazala zanimanje da dobije koncesiju, te je potpisan i memorandum o saradnji.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o proglašenju Ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i plina u Dinaridima strateškim interesom. Trhulj je za NAP je kazao da su na posljednjoj sjednici Vlade ministarstva dobila zaduženja da urade nekoliko pravilnika i urede tu oblast, jer do sada nije postojala ova djelatnost u Federaciji.

"Vlada je dala saglasnost za raspisivanje tendera za konsultanta za pregovore, a koliko znam prevodi se tender i premijer Vlade je ovlašten za potpisivanje svih akata. Onaj ko bude pregovarao mora imati pravni okvir za pregovore. Zaduženo je da Ministarstvo okoliša da donese pravilnike o utvrđivanju naknada za zaštitu okoliša za tu djelatnost, jer mi toga nismo imali", kazao je Trhulj.

Također, ministar Trhulj pojašnjava da prije samog potpisivanja ugovora sa Shellom BiH mora donijeti niz propisa i urediti tu oblast.

"Ministarstvo finansija mora u roku od 40 dana donijeti fiskalnu politiku za tu oblast, jer nije samo koncesija na čemu se zarađuje nego i porez na dobit. Kod nas je on 10 posto, ali nismo imali eksploatacije nafte, a u zemljama koje se bave proizvodnjom i eksploatacijom nafte porez na dobit se kreće oko 50 posto, pa iz tog razloga je zaduženo Ministarstvo finansija da to pripremi", dodao je Trhulj.

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zaduženo je da donese uredbu koja je propisana zakonom koja treba da uradi pravni okvir za zaključivanje ugovora o koncesiji.

"I Ministarstvo rada i socijalne zaštite zaduženo je da donese pravilnik o zaštiti na radu za ovu oblast, jer je specifična i do sada je u Federaciji nije bilo. Time bi se stvorili svi preduvjeti, a sami pregovori su u nadležnosti Komsije koja treba da raspiše tender da izabere konsultante i počne pregovore", dodao je Trhulj.