BiH
4

Vlada FBiH: Počeli budžetski transferi

FENA
Sjednica Vlade FBiH
Sjednica Vlade FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se na 96. sjednici održanoj u Sarajevu upoznala sa Rješenjem Ustavnog suda FBiH kojim je, po zahtjevu premijera FBiH i federalnog ministra finansija, donesena privremena mjera kojom je ovlašten Ante Krajina da obavlja funkciju federalnog ministra finansija do konačne odluke Ustavnog suda Federacije BiH o rješavanju spora povodom Odluke predsjednika Federacije BiH o razrješenju federalnog ministra finansija.

Federalna vlada je pozdravila ovu odluku kojom je prekinuta blokada finansijskih tokova i ispunjavanja međunarodnih obaveza Federacije BiH.

Federalni ministar finansija Ante Krajina je informirao članove Vlade o trenutnom stanju budžeta FBiH i o tome da je osiguran novac za isplatu invalidnina za ratne vojne invalide, obitelji poginulih branitelja te nositelje ratnih priznanja za decembar 2013. godine, kao i novac za razliku invalidnina za ratne vojne invalide i nositelje ratnih priznanja za 2009. godinu, u ukupnom iznosu od 35.639.535,65 KM.

U ovu isplatu su uključene i porodične invalidnine za općine Posušje, Grude, Ljubuški i Orašje, koje su bile obustavljene od strane Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Dalji transferi iz Budžeta će biti obavljani po prioritetima utvrđenim Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu i u skladu s mogućnostima.

Kako bi se prevazišli problemi s revizijom braniteljske populacije u Zapadnohercegovačkom kantonu, Vlada je danas zadužila federalnog premijera Nermina Nikšića i ministre Zukana Heleza, Zorana Mikulića, Antu Krajinu i Vjekoslava Čambera da razgovaraju s čelnicima ovog kantona i načelnicima općina Grude, Široki Brijeg, Ljubuški i Posušje.

Za predstavnike Vlade Federacije BiH u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH danas su kandidirani Sanjin Hadžiomerović i Fuad Nurkić.

Sjednica Vlade FBiH je završena u 10.:0 sati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.