BiH
4

Vlada FBiH napravila pozitivan korak za institucije kulture, ali to nije dovoljno

Piše: E. G.
Damir Mašić (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Damir Mašić (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Vlada FBiH planirala u budžetu za 2014. godinu 1,4 miliona KM za institucije kulture od značaja za BiH. Ovaj novac će značajno poboljšati rad kulturnih, ali i naučnih institucija, od kojih su neke već mjesecima zatvorene ili su pred zatvaranjem.

Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić za Klix.ba kaže kako se nada da će ovo postati praksa i u narednim godinama, ali istovremeno ističe i potrebu da se trajno riješi status ovih institucija.

Podsjetimo, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH, Zemaljski muzej BiH i Kinoteka BiH, su institucije od državnog značaja koje su država, pojedine njene institucije i pojedinci na čelu tih institucija, jednostavno zanemarili.

Sufinansiranje rada kulturnih institucija

Mašić podsjeća da se na nivou FBiH već nekoliko mjeseci intenzivno radi kako bi se pronašlo rješenje za ove institucije, odnosno kako bi se našao način za njihovo finansiranje ili sufinansiranje. Prijedlogom budžeta FBiH za 2014. godinu, tačnije iz budžeta Ministarstva obrazovanja i nauke će se izdvojiti 800.000 KM, a iz Ministarstva kulture i sporta 600.000 KM.

"One su objektivno i naučne institucije, ne samo kulturne. Kao Vlada, odnosno Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo kulture i sporta, do sada smo izdvajali novac za projekte ovih institucija. Ono što je do sada bio problem je da oni od tog novca nisu mogli finansirati plaće i ostale troškove koje imaju. Novac je išao namjenski isključivo za te projekte. Ukupan iznos koji se do sada izdvajao je bio dosta manji. Ovo sad znači da mi sufinansiramo ukupan rad tih institucija", kaže Mašić.

Status ovih institucija i njihovo finansiranje je dovedeno u pitanje otkako je na čelu Ministarstva civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ističe i Mašić, a s tim je upoznata i cjelokupna bh. javnost. Napomenimo da je Dejtonskim mirovnim sporazumom definirano sve institucije koje su djelovale pod okriljem BiH taj status imaju i dalje, odnosno država ih nastavlja finansirati, ukoliko se ne donese drugačija odluka.

Treba naći konačno rješenje

"Ovim sada se uspostavlja praksa i pozicija u budžetu FBiH za kulturne institucije o kojima ovdje govorimo. To ne bi trebalo doći u pitanje ni u narednim godinama. Ono što predstoji je ozbiljan razgovor sa Ministarstvom civilnih poslova. Kolega Salmir Kaplan i ja ćemo već početkom naredne sedmice tražiti sastanak sa Novićem da konačno definišemo status Zemaljskog muzeja BiH i Kinoteke BiH, za koje ne bi smjelo biti problema što se tiče finansiranja na državnom nivou. Nakon toga će biti u potpunosti jasno koje institucije i u kojem iznosu će se finansirati iz ovih 1,4 miliona", objašnjava Mašić.

Ovo naravno ne znači da ostale institucije ne trebaju pomoći njihov rad. Mašić napominje da Vlada FBiH nije mogla, niti je jednostrano preuzela osnivačka prava nad ovim institucijama, samo pomaže sufinansiranje. Ministar ističe i to da ne treba zanemariti ni odnos pojedinaca ili dijela menadžmenta nekih od ovih institucija.

"Ne mogu prihvatiti činjenicu da se institucija poput Zemaljskog muzeja može zatvoriti i da bilo koji pojedinac može donijeti tu odluku. Ako bilo ko nije zadovoljan svojim statusom, bio on direktor ili bilo ko drugi, postoje i drugi način za to. Podnese se ostavka, a ne da se zatvori muzej. Mora se promijeniti i svijest kod ljudi koji čine menadžmente tih institucija. Pozitivan primjer je Historijski muzej koji je dolaskom novog menadžmenta znatno poboljšao situaciju u kojoj se nalazi", ističe Mašić.