Mladić smrtno stradao
7

Vijećnik iz Hadžića o uzrocima eksplozije u Binježevu: Od 2019. upozoravamo, ali niko ne sluša

M. G.
Admir Mujanović (Foto: Klix.ba)
Admir Mujanović (Foto: Klix.ba)
Samostalni vijećnik u Općini Hadžići Admir Mujanović obišao je poprište sinoćnje strahovite eksplozije u Binježevu kod Sarajeva u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, a dvije su povrijeđene. Tom prilikom, dao je izjavu za naš portal.
Kako je rekao Mujanović, još od 2019. godine je u Općinskom vijeću ukazivao na problem koji bi, prema njegovom mišljenju, mogao biti jedan od uzroka eksplozije.

"Još od 2019. sam ukazivao na ovaj problem. Zadnji put u februaru 2022. godine. Niko nije shvatio ovaj problem ozbiljno. U više navrata se dešavalo da plin curi. Čak su i vršili mjerenja u kućama da se negdje pojavljuje plin u WC-ovima i kupatilima. Ovdje je urađena zajedno fekalna kanalizacija i plinske instalacije, onda su izvođeni neki novi radovi, potporni zidovi i asfaltiranje", rekao je Mujanović.

Dodao je da su ti radovi doveli do problema na plinskim instalacijama.

"Ono što smo mi vidjeli na terenu jest da se desilo da su izvođači radova na cesti ogolili te cijevi i onda su kasnije izvođači radova natrpali neki materijal koji nije adekvatan da se zaštite te cijevi. I pretpostavka je da je prilikom izvođenja radova došlo do pritiska na cijevi i da je taj materijal oštetio te cijevi i onda se pojavio taj problem", dodaje on.

Kako ističe, u više navrata je upozoravano na problem, no nadležni su se oglušili.

"2019. je davno bila, ukazivalo se na problem, međutim nikad niko nije rekao : 'evo sad ćemo ovaj dio zamijeniti jer je opasno za stanovništvo'. Sad imamo tragediju, ne tvrdim da je to zbog puta, no ako uzmemo sve u obzir najvjerovatnije da se to desilo zbog svega onog što je rađeno na tom putu", zaključuje on.

Podsjećamo, u noći sa ponedjeljka na utorak u Binježevu kod Sarajeva došlo je do eksplozije u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

U večernjim satima, tačnije oko 23:20 sati u Binježevu je došlo je do eksplozije nepoznate naprave u jednom objektu, prilikom čega je jedna osoba nastradala. Život je izgubio mladić rođen 1996. godine.

U eksploziji su povrijeđene i dvije osobe, jedna je zadobila teške tjelesne povrede opasne po život (muškarac 1967. godište), dok su drugoj konstantovane lakše tjelesne povrede (žena 1966. godište).