BiH
37

Vijećnica sutra neće biti otvorena za građane Sarajeva i turiste

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Za sutra najavljeno otvorenje Vijećnice za građane i posjetitelje grada se odgađa do daljnjeg, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Grad Sarajevo je pokušao iskoristiti zakonsku mogućnost da preuzme odgovornost za dio objekta u kojem su u potpunosti radovi završeni (aula), s ciljem da u taj dio Vijećnice građani mogu ući kako bi uživali u obnovljenom ambijentu ovog simbola grada.

"Grad Sarajevo je namjeravao da osigura kompletnu organizaciju posjeta, kontrolu boravka i kretanje, kao i zaštitu ljudi i imovine u prostoru aule Vijećnice, u zakazano vrijeme posjete. Uvažavajući činjenicu da je Delegacija EU u BiH investitor četvrte završne faze obnove sarajevske Vijećnice, zvaničnici Grada Sarajeva su pokušali s njenim predstavnicima postići saglasnost. Nažalost, predstavnici Delegacije EU u BiH nisu bili spremni u ovom trenutku dati potrebnu saglasnost", stoji u saopćenju.

Zaključak sa sastanka je da će predstavnici Grada Sarajeva i Delegacije EU u BiH rješenje ovog pitanja intenzivirati, kako bi građani i turisti što prije mogli posjetiti Vijećnicu, jer je njima i namijenjena.

"Ne sumnjamo da će se to ubrzo i desiti, s obzirom na saradnju i razumijevanje Delegacije EU u BiH u procesu pripreme i realizacije ceremonije simboličnog otvorenja Vijećnice, 09. maja 2014", zaključuju iz Gradske uprave.