New York
112

Vijeće sigurnosti glasat će u četvrtak o članstvu palestinske države u UN-u

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće sigurnosti UN-a glasat će u četvrtak o zahtjevu Palestinaca da postanu punopravna članica Ujedinjenih naroda, reklo je nekoliko diplomatskih izvora za AFP.

Američki izaslanik ipak kaže da punopravno članstvo u UN-u neće pomoći Palestincima da steknu državnost.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield izjavila je u srijedu da nije vidjela rezoluciju UN-a koja preporučuje palestinskim vlastima da postanu punopravna članica UN-a koja bi pomogla dovesti do dvodržavnog rješenja za izraelsko-palestinski sukob.

Generacije Palestinaca i njihovih političkih funkcionera čvrsto podržavaju dvodržavno rješenje, a sve sa ciljem uspostavljanja nezavisne i međunarodno priznate palestinske države na dijelovima historijske Palestine.

Dogovori sa Izraelom koje je potpisao Egipat 1978. u Camp Davidu, koje su potpisali Palestinci u Oslu 1993. i koje je potpisao Jordan 1994. u Wadi Arabi su trebali biti neophodni koraci ka palestinskom samoodređenju i ka miru općenito na Bliskom istoku.

No, svi ovi sporazumi su ignorirali postojanje palestinskog naroda kao naroda i njihovih osnovnih prava, uključujući pravo na povratak palestinskih izbjeglica i jednakost za palestinske stanovnike Izraela.