BiH
0

Vijeće ministara EU: Neobično ohrabrujući zaključci o BiH

FENA
Vijeće ministara Evropske unije na nivou šefova diplomatije koje je razmatralo i situaciju u BiH "u kontekstu priprema za predstojeće potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", pozvalo je vlasti u zemlji da "preduzmu sve mjere i ulože sve napore" kako bi primjena Privremenog sporazuma o trgovini, kao sastavnog dijela SSP-a, mogla početi odmah nakon njegovog stupanja na snagu.

Ministri su, kako izvještava Deutsche Welle, pozdravili otvaranje dijaloga o liberalizaciji viza s BiH koje je formalno počelo u ponedjeljak prvim stručno-tehničkim razgovorima o izradi općih i specifičnih kriterija, uvjeta i mjerila u okviru 'mape puta' za BiH.

Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara odbrane EU vojno-sigurnosna situacija u BiH ocijenjena je stabilnom ali je zaključeno da će EU i dalje zadržati "aktivnu ulogu, uključujući i ostanak vojne misije EU, EUFOR-a kao dijela ukupnih evropskih napora u BiH".

U zaključcima se navodi da će "vodeću ulogu" u stvaranju potpuno sigurnog i stabilnog ambijenta u BiH Evropska unija "zadržati onoliko dugo koliko bude potrebno", te da će snage EUFOR-a "biti u stanju da odgovore na svaki eventualni sigurnosni izazov u bilo kojem dijelu zemlje".

Ministri su pozitivnim ocijenili doprinos evropske vojne misije ukupnoj stabilnosti u zemlji, njenom doprinosu međunarodnoj ulozi u BiH, te stalni doprinos EUFOR-a reformama u sektoru unutrašnje sigurnosti.

U zaključcima se također podsjeća da je odlukom Vijeća iz prošle godine, broj pripadnika evropskih mirovnih snaga sveden na oko 2.500 osoba kojima je i dalje u fokusu "osiguranje sigurnosnog i stabilnog ambijenta za nastavak svih drugih društveno-ekonomskih reformi i stvaranje uvjeta za postepeni prijenos ove vrste poslova i odgovornosti na relevantne unutrašnje snage BiH".

Vijeće je pozdravilo nedavno usvajanje reformskih zakona o policiji i "snažno podržava Evropsku policijsku misiju EUPM u pružanju pomoći domaćim vlastima u cilju što uspješnije primjene usvojenih zakona".

Vijeće također "prima na znanje progres koji su nadležni organi u BiH, uz operativnu podršku pripadnika EUPM-a, ostvarili u suzbijanju najtežih oblika kriminala", te podržava napore evropskih policijskih snaga da unaprijede koordinaciju s domaćim policijskim i pravosudnim organima u cilju stvaranja efikasnog krivično-pravnog i policijskog sistema u BiH, uključujući i uspostavu novog koncepta borbe protiv organiziranog kriminala koji prodrazumijeva jedinstvenu koordinaciju na cijeloj teritoriji zemlje".