Slučaj "Sejdić i Finci"
0

Vijeće Evrope početkom naredne godine o sankcijama prema BiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope će u januaru ili martu naredne godine ponovo razmatrati moguće sankcije prema BiH ukoliko ne bude ispoštovana presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", rekla je ambasador Vijeća Evrope u BiH Karolina Ravo.

Ravo je tokom današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Kako čitati 'duh' Ustava BiH" u Sarajevu rekla da isključenja BiH iz Vijeća Evrope zbog komplikovanosti izvršenja ustavnih reformi u skorijoj budućnosti ne bi trebalo da bude.

"Ukoliko vlasti u BiH na neko duže vrijeme ne ispoštuju presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić i Finci' moguća je sankcija isključenja BiH iz Vijeća Evrope", upozorila je Ravo.

Ona je ocijenila da nepoštivanje ove presude predstavlja udaljavanje BiH na njenom putu ka evropskim integracijama, ali da taj problem ne bi trebalo da utiče na viznu liberalizaciju za građane BiH.

Profesor ljudskih prava na univerzitetu u Sarajevu Lada Sadiković rekla je da je apsolutni prioritet usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava u svim segmentima, a ne samo u pogledu diskriminacijskih odredbi koje je presudio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu slučaju "Sejdić i Finci".

"Trenutno svi slučajevi koji dolaze iz Suda za ljudska prava iz Strazbura su protiv BiH, što znači da BiH prije svega mora omogućiti efektivno sudstvo koje će zaštiti ljudska prava svih građana BiH", rekla je Sadikovićeva.

Izlaz iz trenutno loše situacije u oblasti ljudskih prava u BiH, ona vidi u pomoći međunarodne zajednice i aktivnijoj ulozi političkih partija iz BiH .