BiH
7

Vidović: Zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa

FENA
U 19 godina postojanja Federacije BiH mehanizam vitalnog nacionalnog interesa pokrenut je 14 puta, a u većini slučajeva je postignuta saglasnost između klubova konstitutivnih naroda, tako da se ne može reći da je ovaj mehanizam bio zloupotrebljavan, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Radoje Vidović.

On je bio jedan od govornika u Sarajevu na konferenciji o temi "Šta je vitalni nacionalni interes i kome on pripada?" koju je organizirao Centar za političke studije u Sarajevu u saradnji s Domom naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Trenutna situacija u Federaciji BiH je netipična za ustavno rješenje bilo gdje u svijetu pa tako i kod nas. Problem predstavlja nepopunjenosti Ustavnog suda Federacija BiH zbog čega ne može da zasjeda, a da postoji on bi sve apelacije riješio u roku od mjesec dana i FBiH bi mogla normalno funkcionirati", smatra Vidović.

S obzirom na to da se predsjednik FBiH Živko Budimir nalazi u pritvoru i ne može izvršiti imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, Vidović kaže da će sve biti jasnije ukoliko se protiv Budimira podigne optužnica ili čak bude osuđen za djela koja mu se stavljaju na teret te da će u tom slučaju biti jasno da je predsjednik nedostojan ove dužnosti i naći će se dovoljno glasova da ga s te funkcije smijeni Parlament FBiH.

Također, Vidović je iznio i podatak da je u posljednja dva mjeseca Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH pokrenuo tri puta pitanje vitalnog nacionalnog interesa te kaže da je jasno da je ovim mehanizmom zakočen proces rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji BiH, no naglašava da ne može tvrditi da je to bio motiv.

Izvršni direktor Centra za političke studije Damir Banović smatra da se vitalni nacionalni interes kao mehanizam blokade često zloupotrebljava, a naglašava da je osnovni cilj današnje konferencije iznalaženje načina kako spriječiti zloupotrebu tog mehanizma i na pravilan način ga koristiti u interesu naroda, a ne određenih grupacija.

"Postoje analize i podaci koji govore o tome da se mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koristio u određene političke svrhe ili kao blokada sistema, a da nije imao svoju svrhu", ističe Banović.

Dodao je i da je na državnom nivou ovaj mehanizam pokrenut četiri puta kroz pitanje potrebne entitetske većine, dok se na nižim nivoima koristio više od 30 puta, ali u svakom slučaju, kako kaže Banović dovoljno puta da se blokira sistem, s obzirom na to da postoje primjeri kada se ovo pitanje pokrenulo jednom ali je uzrokovalo blokadu koja traje po šest mjeseci.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessy bila je učesnica ovog skupa, a novinarima je kazala da se ovaj mehanizam ponekad koristi u pogrešne svrhe jer nije jasno definirano za koje svrhe, čiji interes i kada se koristi dok često političke partije odlučuju kada pokrenuti ovo pitanje.

"To naravno ne znači da ovaj mehanizam ne treba da postoji, a Vijeće Evrope i Venecijanska komisija jasno su kazali da se mora definirati čemu služi taj instrument u okviru bh. politike", ističe Hennessy.

Najdinamičnija upotreba vitalnog nacionalnog interesa je u Republici Srpskoj i najviše ga pokreće Klub Bošnjaka, dok u više od 80 posto on nije uspješan, a Nedim Kulenović i udruženja Vaša prava BiH smatra da je razlog tome to što je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u RS-u postavilo visoke proceduralne uvjete za uspješnost pokretanja tog mehanizma.

Tokom konferencije razmatrane su i mogućnosti davanja ovog prava i pripadnicima ostalih.