Ejup Ganić
0

"Velika Britanija išla u korist Srbije u svakoj prilici"

SRNA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, koji je uhapšen u Velikoj Britaniji na osnovu ekstradionog zahtjeva Srbije za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, istakao je da protiv njega nikada u BiH nije podignuta optužnica, a da engleski zakon nalaže postojanje optužnice da bi se mogao poslati validan nalog za izručenje.

Ganić je naveo da o Dobrovoljačkoj ulici u BiH nije zvanično zaključena istraga, jer su, osim njega, obuhvaćena i druga lica.

"U BiH je još otvorena istraga o Dobrovoljačkoj ulici. Onaj dio istrage koji se odnosi na mene, završen je. Međunarodni tužilac koji je sproveo istragu nalazi se na našoj listi svjedoka. Njegovo svjedočenje je spremno za sud ovdje. Ovo lice, pod čijim je nadzorom istraga vođena, visoko je rangirani britanski tužilac" - rekao je Ganić za magazin "Dani".

Prema njegovim riječima, sud u Velikoj Britaniji neće i ne može da uvaži kao relevantne iste materijale i dokumentaciju koju je Hag već pregledao i na osnovu koje je donio svoje zaključke, a to je da nema elemenata za njegovu krivičnu odgovornost. 

On je optužio Veliku Britaniju da je zastupala podjelu BiH, da je zagovarala embargo na oružje BiH i da je spremno preuzela ulogu   policajca Srbije.  

"Nije tajna da sam ja ovdje u problematičnom političkom ambijentu koji favorizuje Srbiju. Do sada je Velika Britanija išla u korist Srbije u svakoj prilici gdje je mogla da donese odluku koja je bila povoljna po nas", smatra Ganić.