Glavna nagrada
88

Večernjakov pečat: Osoba godine u BiH za 2016. je Marko Pipunić

Piše: R. D.
Tradicionalni Večernjakov pečat i ove godine privukao je veliku pažnju, u grad na Neretvi doveo brojne domaće i regionalne lidere te u prvi plan stavio ljude koji su se posebno istakli u prošloj godini.

Glavnu nagradu, Večernjakov pečat za osobu godine dobio je Marko Pipunić, čovjek porijeklom iz Bosanske Posavine, a sada uspješni privrednik u Hrvatskoj. Pipunić je otišao iz ove zemlje, da bi u susjednoj ostvario sjajan niz privrednih uspjeha, koji su ga doveli do ove nagrade, s nagradom u rukama bio vrlo emotivan, govoreći o svojim korijenima i naporima koje je morao poduzeti da sve ostvari.

Tri nagrade iz domene nositelja evropskih vrijednosti dobili su slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, hrvatski premijer Andrej Plenković i Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sva trojica govorila su afirmativno u evropskom put naše zemlje te onome što oni čine da taj put bude još uspješniji.

Pečat za osobu godine iz domene dijaspore dobio je bivši nogometni sudac, ekonomista i sadašnji hrvatski ministar Goran Marić, koji je jako emotivan bio ponovo u rodnom kraju.

Večernjakov pečat za najboljeg sportaša iz ruka Ljube Bešlića dobila je sjajna mostarska plivačica, mala zvijezda Olimpijskih igara u Riu, Amina Kajtaz. Amina je kao uvijek prvo zahvale poslala svom treneru Borutu Petriču, te kazala kako je sport djelatnost bez razlika među ljudima.

Nagradu za među politički dijalog od žirija Večernjakovog pečata dobio je državni premijer Denis Zvizdić. Zvizdić je bio pun hvala i za sve svoje kolege u Vijeću ministara, želeći da njegov rad i dalje bude na nekim baznim premisama, kao što su razumjevanje i tolerancija, a da je članstvo u Evropskoj uniji konačni cilj.

Večernjakov pečat za političara godine u kategoriji lokalni lider otipao je u ruke Igora Radojčića, suverenog pobjednika za gradonačelnika Banja Luke. Posebno priznanje dobio je i Hoyt Yee, američki diplomata.

Za doprinos u kulturi Večernjakov pečat je dobila Sarita Vujković, a za životno djelo nagradu je dobio legendarni glumac Armando Assante.

Nihad Alihodžić, borac protiv hemisjkog oružja, dobitnik je nagrade za naučnika godine, koji se želio posebno zahvaliti svojoj porodici na strpljenju zbog češćeg izbivanja, jer dosta vremena provodi u Siriji.

Večernjakov pečat za privrednika godine dobio je Rasim Bajrović, čovjeku koji gradi hotele, kako su organizatori kazali. Bajrović je bio pun hvale za manifestaciju koja iz godine u godinu promovira pozitivne vrijednosti.

Pun hvale za ovu manifestaciju bio je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, koji je dobio i nagradu za međupolitički dijalog, kazavši još na crvenom tepihu da je ovo sjajno organizirana manifestacija koja svake godine nastoji promovirati pozitivne vrijednosti ove zemlje i njene najbolje ljude.

Nakon niza sastanaka sa bh. zvaničnica na dodjelu nagrada došao je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, kazavši da je ova zemlja usporila svoj evropski put, da se bavi temam koje nisu pretjerano dobre, ali su za Večernjakov pečat bile samo riječi hvale.

Okupljene u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače zabavljale su brojne muzičke zvijezde.