Mjere sigurnosti
24

Slovenija produžava kontrole na granicama za još šest mjeseci

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. decembra, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar. 

Kako prenosi Hina pozivajući se na slovensku agenciju STA, Poklukar je poručio da će nadzor i dalje biti usmjeren na sprječavanje kriminala, uz što manji utjecaj na lokalno stanovništvo. 

Slovenija je to odlučila na dan kad je i talijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da će se kontrole na granici sa Slovenijom nastaviti još šest mjeseci, piše talijanska agencija ANSA. 

Slovenija i Italija su te kontrole uvele u oktobru zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećane opasnosti od terorizma.

Kako je na konferenciji za novinare objasnio Poklukar, tamo se situacija nije popravila ili se pogoršava. 

"Budući da se stanje nije popravilo, a sigurnosna situacija na Bliskom istoku i dalje se pogoršava, Slovenija će produžiti kontrole za sljedećih šest mjeseci", rekao je Poklukar.

Dva velika događaja u EU ovog ljeta - Evropsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj i Olimpijske igre u Francuskoj - zahtijevaju dodatnu pozornost na granicama, smatra ministar unutarnjih poslova.

Prema ministrovim riječima, kontrole će kao i dosad biti ciljane.

Poklukar je u srijedu telefonski obavijestio kolege u Hrvatskoj i Mađarskoj o produženju. 

ANSA piše kako je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi u telefonskom razgovoru s Poklukarom rekao kako je odluka o produženju kontrola djelomično vezana za povišenu razinu sigurnosti zbog talijanskog predsjedanja formatom G7, prenosi Hina. 

Talijansko predsjedanje trajat će do 31. decembra ove godine, a najvažniji skup, onaj na koji stižu čelnici sedam država, održat će se od 13. do 15. juna u Apuliji, stoji na službenim stranicama.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u martu je izrazio nadu da će se unutarnje granične kontrole zamijeniti drugim mehanizmom suradnje do početka turističke sezone. 

Poklukar je u srijedu izrazio nadu da će Slovenija s Hrvatskom i Italijom uspjeti dogovoriti mješovite policijske patrole koje bi pomogle u nadzoru vanjske schengenske granice u Hrvatskoj.

"To je jedna od alternativnih mjera, pa bi onda bilo moguće ukinuti unutarnju kontrolu i Italije i Slovenije i Slovenije i Hrvatske i Mađarske, ali taj dogovor još nije postignut", rekao je, istaknuvši da je sada na potezu Hrvatska.

Poklukar je ocijenio da je slovenska kontrola učinkovita jer je policija, među ostalim, obradila više od 26.000 neovlaštenih prelazaka slovenske granice, a za više od 1500 osoba odbila je ulazak u Sloveniju jer nisu ispunjavali uvjete.