BiH
34

Već sutra moguća smjena direktora SIPA-e Gorana Zubca

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je za Klix.ba kako očekuje da će već sutra biti zakazana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi se mogao naći prijedlog o smjeni direktora SIPA-e Gorana Zubca.

Zvizdić je rekao da je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH uputio prijedlog o smjeni Gorana Zubca Vijeću ministara BiH.

"Zahtjev je poslan Ministarstvu sigurnosti BiH koje treba pripremiti materijale za sjednicu Vijeća ministara BiH. Očekujem da će to biti završeno danas kako bi već sutra mogli održati sjednicu", kazao je Zvizdić.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo Zubca na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, a nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

On je u prvostepenom postupku proglašen krivim za (ne)postupanje u vezi nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažuje SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je nastupila imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM.

Već nekoliko puta pred Nezavisnim odborom Parlamentarne skupštine BiH pokrenuta je inicijativa o smjeni Gorana Zupca koja do sada nikada nije usvojena.

Nakon februarskih protesta Nezavisni odbor odbio je da se izjasni o smjeni Zubca zbog nedovoljnog broja glasova, a kako su tada pisali mediji, HDZ BiH uveliko je utjecao na blokiranje procesa smjene direktora SIPA-e.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uputio je Parlamentu BiH inicijativu za razrješenje predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića jer "ne obavlja svoju dužnost i ne izvršava zakonsku obavezu i nadležnost".

Nezavisni odbor nakon potvrđivanja presude imao je zakonsku obavezu da podnese zahtjev za smjenu Gorana Zubca.