BiH
7

Vanredni kongres SDP BiH za sedam dana

Klix.ba
Na danas održanoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH utvrđene su posljednje aktivnosti vezane za organizaciju vanrednog kongresa SDP BiH, koji će biti održan sljedeće subote, 6.decembra, saopćeno je iz SDP-a.

Pored utvrđivanja prijedloga materijala za Treći vanredni kongres, donesen je i Prijedlog odluke o prihvatanju Sporazuma o ujedinjavanju SDP BiH i Unije socijaldemokrata.

Sporazum podrazumijeva opredjeljenost za jačanjem socijaldemokratije u BiH, jer su ove dvije partije uvjerene da socijaldemokratsska ideja nosi snagu neophodnu za integraciju i prosperitet bh. društva i države, stoji u saopćenju.

Osim ovog Sporazuma, donesene su i odluke o tome da se delegati na vanrednom kongresu izjasne o izmjenama Statuta SDP BiH, izborom između dva modela izbora rukovodećih organa partije, koja uvodi nove demokratske standarde u SDP BiH i jaču ulogu članova u unutarstranačkim izborima.

Na sjednici su potvrđeni kandidati za predsjednika SDP BiH koje čine Bešlagić Selim, Borić Besima, Nikšić Nermin, Pudarić Svetozar i Pejanović Mirko.

Osim kandidata za predsjednika, potvrđene su i šire liste kandidata za Glavni i Nadzorni odbor SDP BiH, o kojima će se izjasniti delegati na predstojećem Trećem vanrednom kongresu.