BiH
0

Val zemljotresa zahvatio BiH

Klix.ba
Stanovnike Bosne i Hercegovine u protekla dva dana zahvatio je val zemljotresa slabije i srednje jačine.

Stanovnike jugozapadne Hercegovine u subotu oko podne uznemirio je zemljotres čiji je epicentar, prema informacijama Federalnog meteorološkog zavoda u Sarajevu, bio na južnom području planine Prenj, nedaleko od Mostara. Aparati u sektoru za seizmologiju registrirali su u subotu u 12 sati i 18 minuta snažan zemljotres 80 kilometara jugozapadno od Sarajeva, saopćili su u Federalnom meteorološkom zavodu. Magnituda potresa u hipocentru iznosila je 4,6 Rihterove, a intenzitet u epicentru bio je šest stepeni Merkalijeve skale.

Također, u noći sa petka na subotu, 57 minuta iza ponoći, Sektor za seizmologiju registrirao je zemljotres slabije jačine na udaljenosti od 104 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, sa epicentrom na području Jajca. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila tri Rihtera, a intenzitet u epicentru je bio šest stepeni Merkalijeve skale. Ovakav zemljotres mogao je da izazove manja strukturna oštećenja u epicentralnoj oblasti na objektima zidanim samo od cigle, procjenjuju stručnjaci.

Aparati Seizmoloskog zavoda Srbije registrovali su u subotu jak zemljotres u oblasti udaljenoj 210 kilometara jugozapadno od Beograda, a epicentar je bio u regionu Gacka, na teritoriji BiH. Prema prvim nezvaničnim preliminarnim podacima, ovaj potres, osim uznemirenja stanovništva u epicentralnoj zoni, nije izazvao materijalnu štetu.

Jak zemljotres u subotu u 12 sati i 17 minuta pogodio je Stolac, a epicentar mu je nepoznat, javio je dopisnik Oslobođenja. U velikoj panici građani su izašli na ulice gdje su se zadržali duže vremena bojeći se da se zemljotres ne ponovi, javlja Oslobođenje.