Mostar
0

Uz šetnju i Skok za život

Sarajevo-x.com
Posljednjom ovogodišnjom Šetnjom za život uspješno su prikupljena sredstva za borbu protiv raka dojke. Ulicama Mostara u subotu, 26. septembra je održana Šetnja za život, u organizaciji kompanije AVON i fondacije "Helping hands and hearts".

Vise od 300 šetača, predvođenih Limenim orkestrom Oružanih snaga BiH i mostarskim mažoretkinjama okupilo se na Španskom trgu i potom krenulo u Šetnju, čiji je cilj bio poslati poruku da rano otkrivanje raka dojke može spasiti živote. Šetači su se zadržali na Starom mostu, gdje su bacili roze karanfile u Neretvu i svjedočili Skoku za život. Šetnjom su prikupljena sredstva za edukativne radionice koje će u ruralnim predjelima Hercegovine provesti partner projekta, Udruga Novi pogled iz Mostara. Svrha radionica će biti da se, uz pomoć medicinskih stručnjaka uključenih u rad Udruge, ženama koje nisu u centru informacija pruži adekvatna edukacija i da ih se obuči da pravilno i redovno obavljaju samopreglede.

Uz bogat zabavni program u kojem su učestvovali i mostarski pjevači Romeo Nikolić, Željka Bošnjak i Antonio Carapina, a koji je vodila Maja Burić, prisutnima su se obratili direktorica projekta Cheryl Romano, Mustafa Halilović iz kompanije AVON, Zlata Ramić iz fondacije Helping hands and hearts, te Tanja Goluža iz Udruge Novi pogled. Govornici su se posebno zahvalili ministru zdravstva HNK Luki Faletaru, kompaniji Hering iz Širokog Brijega i Bosnalijeku koji su pružili finansijsku pomoć ovom projektu. Istaknuto je da je rak dojke bolest koja, ukoliko se otkrije na vrijeme, može u čak 95 % slučajeva biti uspješno izliječena.

Projekat Šetnja za život 2009. obuhvatao je tri šetnje - u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, ali tu nije kraj - aktivnosti u okviru borbe protiv raka dojke u BiH se nastavljaju.

Vezani članci