Vijeće ministara BiH
0

Utvrđeni zakoni neophodni za liberalizaciju viznog režima

FENA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu.

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je, na konferenciji za novinare upriličenoj po završetku sjednice, dodao da je riječ je o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu koji je proglasio visoki predstavnik Valentin Inzko 18. septembra 2009.

"Zakonom su utvrđene mogućnosti promjene entitetskog državljanstva za državljane BiH s prebivalištem u Brčko Distriktu BiH te precizirani uslovi za sticanje bh. državljanstva za osobe rođene u inostranstvu, a čiji je jedan od roditelja tada bio državljanin BiH", pojasnio je Špirić.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedloge zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH kojima se praktično omogućava primjena propisa u vezi s elektronskim potpisom.

Utvrdilo je i Prijedlog zakona o sprječavanju dopinga u sportu u BiH radi afirmacije sporta bez dopinga, sporta bez prevara, duha olimpizma i međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Prijedlog zakona bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Prijedlogom zakona uređuju se mjere i aktivnosti za sprječavanje dopinga u sportu u BiH, te propisuju mjere za kršenje antidopinških propisa i definiraju prekršaji i kazne za kršenje odredbi ovog zakona. Donošenjem ovog zakona bit će uređena ova oblast u BiH na osnovu Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu, Svjetskog antidoping kodeksa i Zakona o sportu u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mineralnim đubrivima, koji će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Izmjenama i dopunama Zakona pojačava se kontrola mineralnog đubriva prilikom uvoza i prometa radi osiguranja kvaliteta i unapređenja uvjeta za njegovo korištenje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji je usklađen s legislativom EU. Izmjenama i dopunama ovog zakona naglašava se i pojam privatnosti i zaštite podataka u odnosu na dosadašnju tajnost podataka, čime Bosna i Hercegovina terminološki i suštinski usklađuje propise u ovoj oblasti s Direktivom 95/4 Evropskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca u oblasti obrade ličnih podataka.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o preuzimanju poslova, objekata, sredstava za rad i zaposlenih između Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Prema Odluci, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH preuzet će od SIPA-e poslove koji se odnose na međunarodnu i operativnu policijsku saradnju s INTERPOL-om, EUROPOL-om, SECI centrom, te poslove provođenja tehničke i fizičke zaštite osoba i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih organa koji se posebno štite u skladu s odgovarajućim zakonima, međunarodnim propisima i drugim propisima koje donosi Vijeće ministara BiH.

Za provođenje ovih aktivnosti zaduženi su Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo finansija i trezora, te Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i SIPA. Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku kojom prestaje da važi Odluka o potvrđivanju Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ureda za saradnju s Interpolom od 18. marta 2004.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - juni 2010., koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Prema Izvještaju, ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranja od 1. januara do 30. juna 2010. iznose 471.399.468,00 KM ili 46 posto u odnosu na planirane budžetom, od čega prihodi iznose 454.093.589,00 KM i ostvareni su s 53 posto, a primici od sukcesije i prodaje stalnih sredstava iznose 17.305.879,00 KM.

"Kao što sam i najavljivao, ostvaren je suficit od 35, 8 miliona KM. Siguran sam da ćemo suficit imati i na kraju godine", kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH donijelo je danas i dva zaključka te zadužilo rukovodstvo Sekcije BiH za EXPO - 2010. u Šangaju (generalnog sekretara i njegovog zamjenika, te direktora Paviljona) da Vijeću ministara u roku od 10 dana, a u skladu sa članom 6. Odluke o imenovanju članova Organizacionog odbora Svjetske izložbe EXPO – 2010. u Šangaju, NR Kina, podnese izvještaj o dosadašnjem radu Sekcije BiH i finansijski izvještaj zaključno s augustom 2010.

Drugi zaključak odnosi se na podnošenje izvještaja o razlozima nezadovoljavajuće dinamike procesa verifikacije u Centralnoj evidenciji nestalih, a koji treba pripremiti i dostaviti Upravni odbor Instituta za nestale osobe BiH.

"Ovu informaciju Vijeće ne traži kako bi nekome odmoglo već naprotiv. Hoćemo da znamo šta se dešava i koji su razlozi kašnjenja ovog procesa da bismo mogli reagirati i riješiti ono što treba", kazao je Špirić.