BiH
1

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH

Klix.ba
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u redovitu parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji BiH. Cilj izmjena i dopuna je postizanje punog jedinstva pravnih rješenja sadržanih u ovom zakonu, te jednostavnije, brže i lakše ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Jedinstvo pravnih rješenja odražava se u činjenici da izmjene i dopune na istovjetan način uređuju pitanje preispitivanja zakonitosti postupka, ukoliko je stranka nezadovoljna odlučivanjem organa koji razmatra njen zahtjev.

S tim u svezi, cijeli postupak je potpuno predvidljiv, a njegov tijek jasan i s tačno određenim rokovima za postupanje. Na identičan način je uređena i mogućnost ulaganja pravnih lijekova u raznim dijelovima postupka, što do sada nije bio slučaj. Također, bitno je što je za sve slučajeve, u kojima stranke nisu zadovoljne donesenim upravnim aktima, omogućena zaštita putem upravnog spora na sudu.

Postojećim odredbama Zakona predviđeno je da nezadovoljna stranka može protiv rješenja nadležnog organa podnijeti prigovor rukovoditelju tog organa u roku od osam dana od dana prijema rješenja. U stvarnosti, na ovaj način je, umjesto žalbe, uveden institut prigovora, jer se pitanje primjene žalbe pokazalo kao nepraktično u primjeni ovog zakona, budući da nije bilo precizirano kome se žalba upućuje.

Primjenom instituta prigovora ovaj će problem biti otklonjen, dok će i dalje biti osiguran princip dvostupanjskog odlučivanja, te izbjegnuti eventualni troškovi zbog potrebe za formiranjem drugostupanjskih povjerenstava koja bi odlučivala o žalbama.