Poziv Vladi FBiH
0

"Utvrdite tačan broj korisnika vojnih penzija"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje penzionera u BiH traži od Vlade FBiH i premijera Mustafe Mujezinovića da hitno daju zadatak Radnoj grupi za izradu prijedloga riješenja kojim bi sve Uredbe Vlade FBiH o povoljnijim uvjetima za sticanje prava na starosnu penziju vojnih osiguranika Vojske FBiH i državnih službenika te namještenika bivšeg federalnog ministarstva odbrane da predloži Vladi način na koji će se regulirati stečena prava vojnih penzionera.

Podsjećaju da je Radna grupa formirana na osnovu Riješenja Vlade FBiH, a njen zadatak je bio da analizira sve Uredbe Vlade FBiH i predloži moguća riješenja, odnosno, da se stečena prava pretoče u jedinstven zakon. Rok za izvršenje ovog zadatka bio je 10. mart.

-Radna grupa je dostavila prijedlog modela Vladi FBiH te je u njemu proširila prava korisnika koji su ostvarili prava po zakonima koji su na snazi, a to im nije bio zadatak, navedeno je u saopćenju Udruženja.

Objašnjavaju da je korisnika prava po uredbama I,II i III u dokumentaciji Radne grupe ukupno 9.959, a po evidenciji Fonda PIO/MIO 10.134.

-Neslaganje u brojevima dovodi u sumnju evidencije stvarnih korisnika, a što navodi na potrebnu izvršavanja revizije. Nepravilnosti koje su vidljive u primjeni ostvarivanja prava po uredbama trebaju da se isprave i u zakonu izjednače stečena prava s korisnicima iz Uredbe I iz 2000., zahtijeva Udruženje.

Obrazlažu da vojni penzioneri koji su otišli u penziju 2000. imaju primanja oko 40 posto veća u odnosu na penzionisane u 2004., a u odnosu na penzionere iz 2006.,2007. i 2008 . imaju oko 20 posto veću penziju.

Tako su, smatra Udruženje, penzioneri koji su penzionisani po Uredbi II od 2004. dovedeni u neravnopravan položaj.

Udruženje poziva Vladu FBiH da izvrši upravno pravni nadzor u Fondu PIO/MIO i konačno utvrdi tačan broj korisnika svih penzija, stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja penzionera BiH Esad Topalović.