Univerzitet u Sarajevu
13

Ustavni sud odbio apelaciju Medicinskog fakulteta, rektor poziva na imenovanje novog dekana

Dž. L.
Semra Čavaljuga i Rifat Škrijelj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semra Čavaljuga i Rifat Škrijelj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Medicinskog fakulteta u Sarajevu i dekanese Semre Čavaljuge protiv odluke rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja kojom je poništen izbor Čavaljuge za dekanesu.
Nakon ovakve sudske odluke, Medicinski fakultet morat će pristupiti imenovanju vršioca dužnosti dekana te proceduri izbora novog dekana, ali sve nagovještava da bi to moglo potrajati, kao i da bi moglo doći do uključivanje i drugih nadležnih institucija.

U komentaru za Klix.ba Čavaljuga podsjeća da je Medicinski fakultet zahtijevao od Ustavnog suda BiH da ispita formalno-administrativne urednosti nekih odluka rektora Škrijelja. Međutim, ona ističe da Ustavni sud nije tumačio te odluke, već se oglasio kao kriva institucija za raspravu o ovom pitanju.

"Pravnici Medicinskog fakulteta su smatrali da ove odluke, čiji sadržaj je nadležni organ već znatno ranije proglasio nezakonitim, ne zadovoljavaju ni norme oblika i obaveznog dodatnog sadržaja upravnog dokumenta, odnosno ne sadrže pouke o pravnim lijekovima i zbog toga se ne mogu smatrati valjanim dokumentima. Ustavni sud BiH se, u svojoj odluci oglasio nenadležnim, odnosno krivim organom za raspravu po ovom pitanju ne ulazeći ni u valjanost forme dokumenata, a pogotovo ne u sadržaj dokumenata koji su, kao što sam već naglasila, ranije proglašeni nezakonitima. Dakle, radilo se o čisto tehničkom pitanju i u zahtjevu i u odluci Ustavnog suda, pa je svaka druga interpretacija ove odluke pogrešna i zlonamjerna jer u odluci Ustavnog suda ne stoji ni jedna riječ kojom bi se pobijale ranije odluke nadležnih državnih organa, a po kojima su pomenute odluke rektora po sadržaju i načinu donošenja jednostavno nezakonite", kazala nam je Čavaljuga.

S druge strane, rektor Rifat Škrijelj smatra da je odbijanje apelacije "ozbiljna poruka Ustavnog suda BiH koju bi Medicinski fakultet trebao ispoštovati". Kako nam govori, očekivao je da će Medicinski fakultet davno provesti proceduru imenovanja vršioca dužnosti dekana i raspisati konkurs za izbor dekana, ali to se nije desilo.

"Pošto Medicinski fakultet to nije učinio, te su stalno posezali za izborom iste osobe, a ne novog dekana, ja sam odlučio poništiti odluku o izboru dekana koja je bila nezakonita. Umjesto da postupe prema toj odluci, odlučili su se obratiti Ustavnom sudu BiH. Sad kad se Ustavni sud očitovao po njihovom zahtjevu, očekujem da postupe prema Zakonu o visokom obrazovanju", kaže rektor UNSA.

On ističe da je imenovanje novog dekana Medicinskog fakulteta od velike važnosti kako bi se mogla voditi dalje pravna integracija UNSA.

"Da li će to uraditi ili neće, teško je prognozirati iz prostog razloga što moje iskustvo govori da ljudi sa tog fakulteta nanose prvu veliku štetu sebi, a potom i tom fakultetu i Univerzitetu jer odbijaju postupiti zakonski", dodao je Škrijelj.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Medicinski fakultet ne pokrene imenovanje novog dekana, Škrijelj nam govori da su uključene sve institucije te kako se obratio i ministru obrazovanja Kantona Sarajevo kao nadređenom.

Konflikt između Medicinskog fakulteta i rektora UNSA traje više od dvije godine. Čavaljuga optužuje sadašnju upravu UNSA govoreći da uništava Medicinski fakultet, dok rektor iznova upozorava da ova visokoškolska ustanova ne djeluje zakonski.

Da li će prije biti poznato ime novog rektora UNSA s obzirom da Škrijelju ističe mandat ili vršitelja dužnosti Medicinskog fakulteta, ostaje da vidimo.