Kandidat SDP, DF i NiP
2

Muhamed Avdić ide u utrku za načelnika Srebrenice, traži podršku i SDA i SBiH

N. Ž.
Muhamed Avdić (Foto: BIRN BiH)
Muhamed Avdić (Foto: BIRN BiH)
Kandidat za načelnika Srebrenice Muhamed Avdić, kojeg su predložili SDP, DF, NiP i stranka Naprijed, zahvalio se za podršku ovim strankama, te je poslao poruku partijama čiju podršku još nije dobio.

Avdić kaže kako je podrška stranaka SDP, DF, NiP i Naprijed "dokaz jedinstva i zajedničke vizije" za budućnost ovog bh. grada.

"Posebno se zahvaljujem predsjednicima lokalnih stranaka koji su prepoznali važnost zajedničkog nastupa, kao i svim ljudima s kojima sam vodio konstruktivne razgovore u proteklom periodu.

To su prije svega ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi FBiH Nerin Dizdar, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, predsjednik „Naprijed BiH!“ i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović. Svi oni su svjesni političke situacije u Srebrenici i njihov doprinos je od neizmjerne važnosti", poručio je Avdić.

Kritikovao je Hamdiju Fejzića, koji je najavio nezavisnu kandidaturu za mjesto načelnika Srebrenice.

"Želim izraziti žaljenje što je gospodin Hamdija Fejzić izašao sa nezavisnom kandidaturom i nije pružio podršku zajedničkom kandidatu.

Uprkos ovoj situaciji, pozivam sve probosanske stranke da udružimo snage i što prije započnemo rad na registraciji birača. Nemojmo dozvoliti da nas obezhrabri činjenica da, osim zajedničkog kandidata, imamo i jednog nezavisnog kandidata", poruka je Avdića.

Posebnu poruku je istakao za SDA i Stranku za BiH, koje zasad nisu dale podršku zajedničkom kandidatu stranaka sa sjedištem u Sarajevu za načelnika Srebrenice.

"Pozivam SDA i SBIH da se priključe zajedničkoj inicijativi, kako se u oktobru ne bismo kajali i izbegli situaciju u kojoj bi se tražili krivci. Uradite to zbog malobrojnih povratnika koji su ostali u Srebrenici i njihove djece.

Iskreno se nadam da će gospodin Fejzić uvidjeti da njegova kandidatura nema izgleda za uspjeh te da će samo otežati Bošnjacima da dobiju ove izbore u oktobru. Vjerujem da će u konačnici prepoznati važnost zajedničkog nastupa i pridružiti nam se u našoj borbi za bolju budućnost Srebrenice", rekao je Muhamed Avdić.

Podsjetimo, na mjestu načelnika općine Srebrenica se od 2016. godine nalazi Mladen Grujičić, a prije njega je na tom mjestu bio Ćamil Duraković.