Karan zabrinut
52

Ministar policije RS-a skeptičan i po pitanju digitalnog potpisa: "Servis IDDEEA-e je opasan"

SRNA/Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) nema ovlaštenja da uspostavlja servise koji se odnose na direktnu vezu sa građanima, te da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište i predstavlja potencijalu opasnost za građane.

"Nemaju nadležnost ni zakonski osnov. Imaju sada jedan nezakonit i neustavan servis i postoji opasnost da dođe do zloupotrebe ličnih podataka", izjavio je Karan novinarima u Banjoj Luci.

On smatra da građani upotrebom ovakvog servisa rizikuju da izgube lične podatke.

"Mi ćemo reagovati putem naše nadležne Agencije da li je već došlo do zloupotrebe. Republika Srpska razvija tu oblast. U izradi je novi zakon. Ključno je da su podaci svih građana Republike Srpske u vlasništvu Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova. To je naša izvorna nadležnost", poručio je Karan.

On je ponovio da Republika Srpska razvija svoj sistem, te da s tim u vezi IDDEEA nema tu mogućnost.

"Oni će morati da se pozabave tim servisom koji je ovog časa vrlo opasan za zloupotrebu ličnih podataka", poručio je Karan.

IDDEEA je ranije saopštila da je, kao institucija koja je međunarodno certifikovana i nadležna za identifikacione dokumente, elektronski potpis i elektronske certifikate vezane za identifikacione dokumente, implementirala digitalni identitet u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH.