BiH
0

Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju advokata Živka Budimira

Piše: J. H.
Hapšenje predsjednika FBiH Živka Budimira (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hapšenje predsjednika FBiH Živka Budimira (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ustavni sud BiH prihvatio je apelaciju koju je uputio advokatski tim Živka Budimira, potvrdio je za portal Klix.ba advokat Ragib Hodžić.

Ustavni sud donio je odluku da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru odmah, a najdalje u roku od 8 dana, s obzirom na to da nisu postojali dokazi za Budimirovo pritvaranje.

"Ustavni sud je djelimično uvažio apleaciju odbrane i našao da je povrijeđeno njegovo pravo na slobodu. Naravno, dat će odgovarajuće upute u pismenom otpravku odluke i u skladu sa uputama, Sud BiH će u ponovljenom postupku preispitati svoje ranije odluke o određivanju pritvora Budimiru. Kakav će ishod preispitivanja biti, ovog trenutka ne znam niti smijem pretpostavljati", kazao je za portal Klix.ba Ragib Hodžić, advokat Živka Budimira.

Advokatski tim tražio je odgovor na pitanja da li je Sud BiH uopće nadležan postupati po ovoj stvari, dok je drugo pitanje vezano za zakonitost dokaza koje je Tužilaštvo BiH do sada prikupilo. Kao treće pitanje advokati ističu, kako su rekli, političko-medijski ambijent koji je stvoren u vezi sa  predmetom.

U Tužilaštvu BiH nisu htjeli komentarisati odluku Ustavnog suda BiH.