Sulejman Tihić
0

"Ustavna reforma je ključ za napredak BiH"

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić danas je u sjedištu stranke u Sarajevu razgovarao sa Stuartom Jonesom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, i Zoltanuom Martunuszom, direktorom Sekretarijata Vijeća EU za zapadni Balkan, te Monitoring timom Vijeća Evrope.

Aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini bila je ključna tema oba razgovora.

Izražena je zabrinutost zbog pogoršanja prilika u našoj zemlji i stagnaciji na njenom putu prema Evropskoj uniji i NATO-u, saopćeno je iz SDA.

Predstavnici State Departmenta i Evropske unije, kao i članovi Monitoring tima Vijeća Evrope, izrazili su žaljenje zbog nedostatka političkog dijaloga u BiH.

Dijalog i kompromis u interesu svih bh. građana zamijenili su nacionalistička retorika i isključivost, zbog čega najveću štetu trpi država Bosna i Hercegovina, rečeno je.

Sulejman Tihić je ponovio spremnost SDA da sudjeluje u svakom dijalogu i principijelnom kompromisu na dobrobit Bosne i Hercegovine.

Međutim, istakao je on, ustavna reforma ne samo da je neophodna nego je i ključ za rješavanje svih problema u BiH.

Jones i Martinus, kao i predstavnici Vijeća Evrope, ponovno su potvrdili spremnost SAD-a, Evropske unije i Vijeća Evrope da ostanu uz BiH i njenim političkim predstavnicima pruže svaku vrstu pomoći u provođenju svih potrebnih reformi na putu zemlje prema NATO-u, Evropskoj uniji i drugim euroatlantskim institucijama.

Današnjim sastancima u sjedištu SDA prisustvovali su potpredsjednici SDA Sadik Ahmetović i Senad Šepić te predsjednik Asocijacije mladih i glasnogovornik SDA Salmir Kaplan, saopćeno je.