Susret Alkalaj - Gheit
0

Uskoro ukidanje viza za Egipat bh. građanima

FENA
Ministri vanjskih poslova BiH i Arapske Republike Egipat Sven Alkalaj i Aboul Gheit izrazili su tokom sastanka obostrano zadovoljstvo prijateljskim odnosima između dvije zemlje i namjeru za njihovim daljnjim unapređenjem.

Tokom prvog dana zvanične posjete ministra Alkalaja Egiptu, šefovi diplomatija BiH i Egipta su ukazali na postojanje potencijala za unapređenje ekonomske saradnje.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, istaknuto je da međusobna trgovinska razmjena ove godine nagovještava bolje dane i na ovom planu. Ta činjenica posebno raduje s obzirom na ekonomsku i finansijsku krizu, pad trgovačke razmjene i investicija na globalnom planu.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom dviju država na multilateralnom planu, posebno u okviru sistema UN-a i Unije za Mediteran.

Izražena je spremnost za jačanje te saradnje i putem međusobne razmjene podrški za kandidature koje dvije države podnose pri međunarodnim tijelima i organizacijama.

Govoreći o razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa, ministri su posvetili pažnju i pitanju viznog režima između dviju zemlja. Bh. strana je iznijela očekivanje, nakon što je ukinula vize za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih putnih isprava za egipatske građane, da će egipatska strana poduzeti iste korake prema građanima BiH na bazi reciprociteta.

Ministar Gheit se u potpunosti saglasio, te istakao da nema nikakvih prepreka da se u što skorijem vremenu to i učini.

Ministri su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u BiH, Egiptu i svijetu, posebno na Balkanu i Bliskom Istoku.

U svjetlu novonastale situacije u pojasu Gaze, ministri su izrazili očekivanja za hitnim prekidom vatre i spriječavanjem dalje eskalacije sukoba i stradanja civilnog stanovništva, te istakli neophodnost obnavljanja dijaloga na Bliskom Istoku u cilju rješavanja otvorenih pitanja mirnim putem.

Što se tiče situacije na Balkanu, ministar Gheit se posebno interesirao za odnose i saradnju država bivše SFRJ. U tom kontekstu, ministar Alkalaj je istakao dobre odnose između ovih, kao i ostalih država zapadnog Balkana kako bilateralno tako i kroz brojne regionalne inicijative, te intenzivnu ekonomsku saradnju.

Naglasio je važnost zajedničkog napredovanja država regiona na evroatlantskom putu, te očekivanje da će BiH naredne godine dobiti poziv za kandidaturu za Evropsku uniju, što predstavlja i jedan od najznačajnijih vanjsko-političkih ciljeva BiH.

Ministar Gheit je izrazio zadovoljstvo prvom posjetom ministra vanjskih poslova BiH njegovoj zemlji.

Ministar Alkalaj je istakao važnost intenziviranja razmjene posjeta visokih i najviših zvaničnika dviju država, u sklopu unapređenja odnosa BiH i AR Egipta, te pozvao svog kolegu u uzvratnu zvaničnu posjetu.

Također, izrazio je nadu da će i predsjednik Hosni Mubarak posjetiti BiH.

Ministar Gheit je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i najavio posjetu tokom sljedeće godine.