Skupština Kantona Sarajevo
0

Usaglasiti Ustav KS s presudom Evropskog suda

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo uputili su na današnjoj sjednici amandmane na Ustav KS-a u javnu raspravu u trajanju od 30 dana kojima bi, ukoliko ih Skupština nakon javne rasprave usvoji, Ustav KS-a trebao pružiti pripadnicima nacionalnih manjina da formiraju klub u Skupštini i predlažu predsjedavajućeg Skupštine.

Amandmane na Ustav pripremilo je Ministarstvo pravde i uprave KS-a, a ministrica Dijana Tabori kazala je da će se predloženim amandmanima uskladiti Ustav KS-a s presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci", a bit će usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode.

Jednim amandmanom predloženo je da Skupština KS-a imenuje predsjedavjućeg i tri zamjenika predsjedavajućeg iz reda konstitutivnih naroda i ostalih, a sve radi zaštite vitalnog interesa nacionalnih manjina u skladu s Konvencijom o zaštiti prava nacionalnih manjina i kolektivnih prava zastupnika koji se izjašnjavaju kao konstitutivni narodi.

Tokom rasprave o predloženim amandmanima na Ustav zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović konstatirao je da se presuda Evropskog suda za ljudska prava odnosi samo na državni nivo i to Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović potvrdio je ovu konstataciju, međutim, izrazio je zadovoljstvo da će Kanton Sarajevo ovim izmjenama postati prvi nivo vlasti koji će provesti presudu i biti pozitivan primjer ostalim nivoima vlasti.

U javnu raspravu upućeni su i amandmani koji se odnose na reguliranje nadležnosti Grada Sarajeva koje treba detaljnije razraditi kantonalnim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Amandmanima je regulirano i finansiranje jedinica lokalne samouprave i daje im se ovlaštenje za propisivanje poreza i drugih načina finansiranja.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama koji je sada usklađen s presudom Ustavnog suda.