BiH
0

Uređen park u haremu Alipašine džamije

FENA
Preduzeće Park i ovaj put koristi pogodnije vremenske prilike da osim redovnog jesenjeg uređenja zelenih površina obuhvaćenih Programom održavanja, hortikulturno uredi i očisti što više i drugih zelenih površina kako bi ukupna slika gradskog zelenila bila što ljepša, a zelenilo spremnije dočekalo narednu vegetacijsku sezonu i toplije dane.

Kako je Feni kazala stručna saradnica za informiranje KJKP Park Aldijana Hamza, ovih dana su radnici preduzeća Park, osim orezivanja i uređenja cvjetnih gredica, ukrasnog grmlja i dekorativnih stabala u parku između zgrade Općine Centar i Doma sindikata, uredili i zelenilo u haremu Alipašine džamije.

"Poslije orezivanja ukrasnog grmlja, dekaptacije, odnosno orezivanja i oblikovanja krošnje stabala tise, kao i sječe stabla prunusa, Sarajlije odnosno brojni prolaznici okolnim ulicama poslije dužeg vremena sada u potpunosti mogu vidjeti cjelokupnu ljepotu, kako se vjeruje turbeta Alipaše, odnosno graditelja džamije čuvenog Hadim Alipaše. Sada prolaznici ulicom Hamze Hume preko uredno "podšišane" žive ograde mogu vidjeti i nišane derviša Ajni-dede i Šemsi-dede, kao i cjelokupnu unutrašnjost parka uz Alipašinu džamiju koja se smatra jednim od najljepših primjera klasične osmanske gradnje u našoj zemlji", kazala je Hamza.

Najavljuje da će se, nakon orezivanja ukrasnog grmlja, žive ograde i krošnji stabala sav otpad prikupljen i odvezen, a ovakve akcije uređenja površina koje inače nisu obuhvaćene Parkovim programom održavanja, nastaviti i u narednim danima odnosno kada to vremenske prilike dozvole.