Sarajevo
0

Upriličen tradicionalni Božićni prijem

FENA
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, sa saradnicima, upriličio je u subotu tradicionalni Božićni prijem u Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji u Sarajevu.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine, između ostalih, predsjedavjući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednica FBiH Borjana Krišto, reisu-l-ulema Mustafa Cerić, mitropolit Nikolaj, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen te više predstavnika diplomatskog kora u BiH.

Obraćajući se brojnim čestitarima, nadbiskup vrhbosanaki kardinal Vinko Puljić je naglasio da je u BiH potrebno stvarati klimu dobre volje na svim razinama i odgajati javno mnijenje za kulturu dijaloga i raspoloživost za drugoga i drugačijega.

"Nije riječ samo o međureligijskom dijalogu, nego o sveobuhvatnoj kulturi dijaloga, da budemo sposbni razgovarati i dogovarati kako bismo ostvarili perspektivu za život. Nedostaje upoznavanje naše različitosti i poštivanja svakog identiteta, bilo da se radi o identitetu osobe, naroda, kulture, jezika ili vjere", kazao je kardinal Puljić.

On je dodao da blagdanska druženja nikoga ne ugrožavaju već da nas zbližavaju, dijeleći radost jedni s drugima.

"Ovo druženje pomaže da se ljudski nađemo i ljudski podijelimo svoja viđenja i nastojanja. To i jeste smisao Božića koji pokazuje da se Bog približio čovjeku i ta Božija blizina neka i nas učini bližima i spremnijima da se međusobno uvažavamo, poštujemo i ugradimo jednaka prava za svakoga u sve strukture i zakonodavna tijela", rekao je kardinal Puljić te katolicima poželio sretan Božić, a svim ljudima dobre volje sretnu i blagoslovljenu Novu 2010. godinu.