Otvoreni za pregovore
0

Uprava Hidrogradnje: Obustava rada je nezakonita

FENA
Povodom aktuelnih dešavanja u kompaniji Hidrogradnja d. d. Sarajevo, a nakon što je u javnosti objavljena informacija o prodaji zgrade Direkcije, došlo je do nezakonite obustave rada stotinjak radnika na projektu Drivuša i dijela uposlenika Direkcije.

"Obustava rada organizirana je na čelu sa grupom okupljenom oko predsjednika sindikata dijela radnika Redžepa Tufekčića bez ikakve najave i mimo važećih zakona o radu i sindikalnom organiziranju", saopćila je Uprava 'Hidrogradnje'.

Također, želimo javnost informirati da Hidrogradnja ima 940 radnika okupljene u još dva sindikata i da radnici u drugim pogonima i na projektima Sigma, Briješće, Greben, te na koridoru Vc - Južni tok (Ljubuški) normalno obavljajuju svoje poslove, naglašava se u saopćenju.

"Ova Uprava je naslijedila probleme svih radnika Hidrogradnje i zajedno sa Nadzornim odborom i Vladom FBiH pokušava iznaći rješenja kojima bi osigurala posao za sve radnike, povezala radni staž i izmirila dugovanja. U tom cilju je sačinjen i plan sanacije koji je odobrila Vlada FBiH, ali za čiju realizaciju je potrebno iznaći realne izvore finansiranja.

Također prodaja zgrade Direkcije Hidrogradnje je sastavni dio tog plana ali o tome još uvijek nije donijeti nikakva konačna odluka, mada je i to jedno od mogućih rješenja za probleme kojim se suočavaju Uprava i radnici.

Također Uprava je spremna pregovarati sa predstavnicima svih radnika u cilju rješavanja tih problema u skladu sa zakonom i osiguranjem održavanja, ali isto tako traži da se osiguraju minimalni uvjeti održavanja realizacije aktuelnih poslova budući da sve nelegalne obustave rada direktno ugrožavaju i ovo malo tekućih projekata koje je dobila 'Hidrogradnja'. Ovim obustavama se i dalje ruši kompanija i povjerenje investitora", kaže se u današnjem saopćenju Uprave Hidrogradnje d.d. Sarajevo.