Štrajkom upozorenja
0

Uposlenici u srednjem obrazovanju traže bolji položaj

FENA
Polusatnim prekidom nastave u srednjim školama u FBiH, od 11.00 do 11.30 sati, uposlenici su izrazili danas nezadovoljstvo tretmanom poslodavaca prema uposlenicima u toj oblasti obrazovanja i od njih zatražili da najkasnije za pet dana pristupe pregovorima sa Sindikatom o zahtjevima uposlenika u srednjem obrazovanju.

Na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (SSVONK) BiH Dženana Tanović-Hamzić ponovila je razloge i zahtjeve Sindikata zbog kojih su se odlučili na štrajk upozorenja i naglasila da će ukoliko poslodavac (Vlada FBiH i vlade kantona) ne ispoštuje postavljeni rok i ne započne pregovore Sindikat razmotriti druge sindikalne mjere uključujući i štrajk.

Glavni zahtjev uposlenika u srednjem obrazovanju u FBiH jeste zaključivanje jedinstvenog kolektivnog ugovora za djelatnike srednjeg obrazovanja kojim bi bile utvrđene pretpostavke za kvalitetno definiranje ekonomsko-socijalnog statusa svih uposlenika u srednjem obrazovanju na području FBiH.

Uposlenici u srednjem obrazovanju zalažu se za partnerske razgovore s kantonalnim vladama o tom dokumentu koji bi trebalo da doprinese sistemskom rješavanju ključnih pitanja za djelatnost srednjeg obrazovanja i stvaranje istih šansi za sve uposlenike u toj oblasti u FBiH.

Uposlenici u srednjem obrazovanju tako zahtijevaju usklađivanje plaća zbog porasta troškova života i navode da u ovoj godini tog usklađivanja nije bilo. Traže da se Sindikatu omogući sudjelovanje u razgovorima o cijeni rada i koeficijentima koji se moraju uskladiti s aspekta stupanja na snagu Zakona o porezu na dohodak.

"Samom primjenom tog zakona našim članovima će biti umanjene plaće u narednoj godini", kazano je danas.

Plaće uposlenika u srednjem obrazovanju različite su ovisno od kantona. Ilustracije radi, danas je istaknuto da profesor u npr. ZDK-u ima prosječnu plaću 750 KM koliko je i prosječna plaća u FBiH, dok profesor u KS-u ima prosječnu plaću 950 što je tek nešto više od prosjeka u tom kantonu koji je 930 KM.

Konferencije za novinare danas su održale sindikalne organizacije i u ostalim kantonima u kojima se provodi štrajk upozorenja pod motom "Sindikat hoće društvo socijalne pravde i jednakosti, ko neće!?".

Odluka o provođenju štrajka upozorenja donesena je 30. oktobra i na snazi je najduže 30 dana nakon čega će biti donesene druge odluke ovisno o situaciji.