Obaviješten Ured ombudsmena
46

Uposlenici TVSA bez januarske plaće u ovoj godini, moguća obustava rada

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sindikat uposlenika Javnog preduzeća Televizije Kantona Sarajevo danas je održao vanredni sastanak zbog neisplaćenih plaća i toplih obroka za januar.

Donesena je odluka da se obavijeste sve zvanične strukture, menadžment, Nadzorni odbor i Skupština preduzeća, resorno ministarstvo, ministar finansija i premijer Kantona Sarajevo.

Sindikat traži da se do 28. 02. 2013. godine izvrši isplata plaća i toplog obroka. Ukoliko se to ne desi, sindikat u skladu sa važećom zakonskom procedurom najavljuje obustavu rada u trajanju od dva sata.

O svemu je obaviješten i Ured ombudsmena za ljudska prava u BiH, jer se smatra da su uposlenici stavljeni u diskriminirajući položaj.

"Sindikat od Ureda ombudsmena traži da se izjasni o tome da li prekršen Zakon o sprečavanju diskriminacije, s obzirom na to da su prema saznanjima TVSA svi budžetski korisnici osim uposlenika Televizije Sarajevo dobili plaće", saopćeno je iz Sindikata TVSA.

Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih radnika i medija, prisustvovao je vanrednom sastanku uposlenika TVSA i kazao, između ostalog, da se radi "eklatantnom primjeru diskriminacije".