Elvir Pobrić štrajkuje glađu
0

"Umrijet ću u Kanadi, ali se ne vraćam u Bosnu"

Sarajevo-x.com
Elvir Pobrić
Elvir Pobrić
Rekavši da bi radije umro u Kanadi nego se vratio u rodnu Bosnu, dvostruki ubica Elvir Pobrić počeo je štrajk glađu, nakon što su kanadski dužnosnici za imigraciju počeli razmatrati njegovu deportaciju, piše list Toronto Sun.

No, uprkos njegovom strahu da bi mogao biti u opasnosti ako se vrati u Bosnu, sudija za imigracije u ponedjeljak nije želio prihvatiti odbacivanje mogućnosti deportacije.

Tako će Pobrić ostati u pritvoru sve dok se ne procijeni koliko je rizičan njegov povratak u Bosnu, najverovatnije do sredine maja. Pritvor mu je određen do 21. maja.

On bi mogao biti isporučen samo dvije sedmice nakon odluke o deportaciji.

"Ako je on spreman da odbija hranu i umre u pritvoru kako bi izbjegao deportaciju, nema sumnje da će biti jako ogorčen ako bude donesena takbva odluka", rekla je odvjetnica Catrherine King, navodeći kako je Pobrić obećao da će umrijeti u Kanadi, uprkos činjenici da ima suprugu i dvoje djece u Ontariju.

Pobrić (38) je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Svete Bjelana i Vitomira Oreškovića 1992. u Velagićima (BiH), nakon čega je navodno pobjegao iz zatvora 1996. i došao u Kanadu tri godine kasnije.

Uhapšen je u aprilu prošle godine tokom kontrole saobraćaja, na osnovu međunarodne potjernice Interpola i ponovo smješten u pritvor u februaru ove godine nakon što je opozvan njegov status izbjeglice.