BiH
0

Ukrajina: Timošenko u zatvoru 24 sata pod kamerama i svjetlom

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko izložena je u zatvorskoj ćeliji 24-satnom nadzoru kamera, pod konstantno upaljenim svjetlom, u namjeri da bude "fizički i psihički slomljena", saopćio je u utorak tim njenih branilaca.

Zvaničnici zatvorske jedinice u istočnoj oblasti Karikov, gdje je Timošenko (51) iznenada premještena iz pritvora 30. decembra, potvrdili su da su uslovi u zatvoru takvi, ali da je to neophodno zbog sigurnosti zatvorenika.

"Video nadzor nije zabranjen zakonom. A da bi on mogao da bude proveden 24 sata, potrebno je dovoljno svjetla", rekao je upravnik zatvora Ivan Perviškin novinarima.

Branilac Julije Timošenko Sergej Vlašenko tvrdi da se ona nalazi u "nehumanim uslovima", prenosi Reuters.

"Svjetlo je direktno upereno na krevet na kojem ona leži. Video nadzor, svjetlo upereno u lice, držanje u budnom stanju i najvjerovatnije i odsustvo medicinske pomoći, sve to ima samo jedan cilj - da je psihički i fizički slomi", rekao je Vlašenko.

Bivša ukrajinska premijerka osuđena je na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe državnog položaja.

Zbog presude bivšoj premijerki, Evropska unija odgodiće potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji s Ukrajnom.

Uprkos pritiscima iz EU, gdje smatraju da je bivšoj premijerki suđeno po političkoj osnovi, Juliji Timošenko najvjerovatnije neće biti umanjena kazna.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio je da se miješa u slučaj i omogući pomilovanje bivšoj premijerki.

Parlament, u kome većinu imaju pristalice predsjednika, odbio je dosadašnje inicijative za promjenu zakona kako bi krivično djelo za koje je Timošenko optužena prestalo da postoji.

Zatvorska kazna presuđena je zbog ugrožavanja interesa Ukrajne u pregovorima oko energije s Rusijom.