BiH
0

Ukinuto vanredno stanje u Goraždu

FENA
Goražde
Goražde
Općinski štab Civilne zaštite Goražde danas je stavio van snage Odluku o proglašenju prirodne nesreće.

Na sjednici je razmatrana aktuelna situacija na terenu te aktivnosti koje se poduzimaju na normalizaciji stanja.

Civilna zaštita je i dalje zadužena da prati situaciju, a komisije da u roku od 90 dana izvrše procjenu šteta. I danas je bilo riječi o pojavi klizišta te angažovanju struke koja će dati mišljenje o ovim problemima.

Također je dogovoreno da se raspodjela pomoći koja pristiže ugroženim područjima vrši koordinirano s kantonalnim organima vlasti.

Sastanku je prisustvovao i ministar za boračka pitanja u Vladi Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Dževad Adžem koji je informirao štab da ovo ministarstvo ima u planu finansirati izgradnju kuća za porodice, pripadnike boračkih populacija koje su usljed poplava ostale bez domova.

Trideset porodica pogođenih poplavama danas je dobilo i novčanu pomoć koju su im uručili predstavnici mikrokreditne organizacije "Lok", Privredne banke Sarajevo-filijala Goražde i Firme "Enol" iz Goražda. Riječ je o donaciji od 9.000 KM, odnosno 300 KM po porodici.

Prva donacija pomoći stigla je danas i u vrtić "SOS Kinderdorf" koji je u potpunosti potopljen. Riječ je o igračkama koje je osigurao Crveni križ Goražde.

"Svaka vrsta pomoći dobrodošla je i našem vrtiću gdje je poplava uništila apsolutno sve od namještaja do igračaka. Izvršena je i dezinfekcija i deratizacija prostorija, a boravak djece neće početi dok se ne osigura potpuna sigurnost", kazala je koordinatorica vrtića Emina Selimović dodajući da bi vrtić s radom trebao početi u ponedjeljak.

Akciju pomoći stanovnicima poplavljenih područja, na nivou BiH pokrenuo je i "Merhamet". Nakon pomoći koju su u Goražde dopremili regionalni odbori "Merhameta" iz Sarajeva i Zenice, pomoć je stigla i iz Tuzle.

Riječ je o prehrambenim i higijenskim artiklima te odjeći, koja će stanovnicima čija je imovina stradala u poplavama, biti distribuirana narednih dana u saradnji s Općinskim štabom Civilne zaštite te predstavnicima mjesnih zajednica.