Vrhovni sud FBiH
75

Ukinuta oslobađajuća presuda Damiru Hadžiću

B. R.
Damir Hadžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su bivši načelnik općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić, Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbe za nezakonitosti u ovoj općini. Određeno je novo suđenje.

Entitetski vrhovni sud je ukinuo oslobađajuću presudu Kantonalnog suda od 9. novembra prošle godine. Određen je pretres pred Vrhovnim sudom FBiH. Tužilaštvo Kantona Sarajevo se žalilo na oslobađajuću presudu, tj. tražilo je da se ona ukine te da se zakaže pretres pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH.

Hadžić, u svojstvu načelnika općine, Horo, kao pomoćnica načelnika Službe za imovinsko-pravne poslove i Čaušević, kao stručni saradnik u spomenutoj službi su presudom Kantonalnog suda oslobođeni optužbe da su zloupotrebom položaja proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu.

Radeljašu je iz općinskog budžeta isplaćeno više od milion KM za zemljište koje je 2006. Općini Novi Grad Sarajevo platio 51.340 KM.

Horo je oslobođena optužbe za pranje novca, tj. da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura koje je dobila od Radeljaša, a kao dokaz o porijeklu novca ponudila je ugovor o prodaji stana, navedeno je u optužnici. Protiv Radeljaša je obustavljen postupak zbog smrti optuženog.

Hadžić i ostali su početkom 2019. oslobođeni krivice, ali je Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Tužilaštva KS i predmet je vraćen Kantonalnom sudu na ponovno suđenje. Na ponovnom suđenju u novembru 2021. ponovo su oslobođeni krivnje, piše Detektor.