Slučaj Korićanske stijene
0

Uhapšena još dvojica osumnjičenih za ratni zločin

Sarajevo-x.com
Po nalogu Tužilaštva BiH lišeni su slobode Čivčić Petar (1970) i Topola Branko (1968), osumnjičeni da su počinili krivično djelo ratnog zločina na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, jutros su lišili slobode:

  • Čivčić Petra, rođenog 12.02.1970. godine u mjestu Gornje Ravno, općina Kupres, državljanin BiH

  • Topola Branka, rođenog 21.06.1968. godine u Prijedoru, državljanin BiH.

Navedene osobe lišene su slobode zbog osnovane sumnje da su 21.08.1992. godine, na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić, zajedno sa drugim pripadnicima Interventnog voda SJB Prijedor i pripadnicima Teritorijalne odbrane Prijedor, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičenih, istražitelj Tužilaštva BiH i pripadnici SIPA-e izvršit će pretres na 4 lokacije, odnosno tri lokacije koje predstavljaju stanove i kuće koje su koristili osumnjičeni, te pretres prostorija SJB Prijedor, s obzirom da je osumnjičeni Čivčić aktivni policijski službenik u Odjeljenju kriminalističke policije SJB Prijedor.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora.