Samoprozvani teolog
31

Uhapšen Edin Tule, sud u Sarajevu mu odredio jednomjesečni pritvor

D. Be.
Samoprozvani teolog i psiholog Edin Tule uhapšen je u ponedjeljak, saznaje Klix.ba. Njemu je, nakon kriminalističke obrade, predložen i određen jednomjesečni pritvor.
Edin Tule je uhapšen na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, a zatim je predat u nadležnost MUP-a Kantona Sarajevo.

Tu je izvršena kriminalistička obrada, a zatim je predat u nadležnost Tužilašva KS koje je predložilo određivanje pritvora što je Općinski sud u Sarajevu i prihvatio.

Kako saznajemo Tule se tereti za tri krivična djela ugrožavanja sigurnosti i jedan pokušaj iznude. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva.

Prijavu protiv njega ranije je podnio Damir Muharemović i još nekoliko osoba kojima je Tule otvoreno prijetio putem društvenih mreža.

Podsjetimo u novembru prošle godine, nakon što je policija poduzela određene aktivnosti jer je Tule napisao da svoju suprugu Aidu Tule drži zatočenu te da će je silovati i ubiti, on je objavio Facebook status u kome kaže da je sve bio "socijalni eksperiment".

No taj pokušaj "socijalnog eksperimenta" ga neće amnestirati od procesuiranja s obzirom na krivičnu prijavu koja je zaprimljena.