BiH
102

Uhapšen direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Besim Duraković

Piše: Er. M.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U policijskoj akciji u Tuzli koju je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uhapšen je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković.

Policija je danas izvršile pretrese prostorija i imovine koju koristi i u čijem je vlasništvu Besim Duraković.

Stručni savjetnik za odnose s javnošću u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona Admir Arnautović kazao je za Klix.ba da je akcija sprovedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a po naredbi Općinskog suda.

On je još uvijek nije htio govoriti o razlogu pretresa, a ni potvrditi hapšenje direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Prema nezvaničnim tvrdnjama, Duraković je danas pred sam kraj radnog vremena pokušao iznijeti određenu dokumentaciju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 

Besim Duraković
Besim Duraković

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci pripadnici Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije MUP-a Tuzlanskog kantona dostavili su Kantonalnom tužilaštvu dva izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih osoba, državnih službenika i namještenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Riječ je o izvještajima koji su spojeni na ranije predmete, a koji se vode protiv Besima Durakovića i još nekoliko inspektora.

Kako je tada rečeno iz Kantonalnog tužilaštva radi se o zloupotrebi položaja i nesavjesnom radu u službi, a u jednom slučaju i o primanju dara i drugih oblika koristi.

Prva istraga protiv Durakovića je otvorena sredinom 2014. godine, a druga u oktobru iste godine.

Duraković se u centru interesovanja našao i 2013. godine nakon što je Ekonomski fakultet u Tuzli potvrdio da je plagirao magistarski rad pod naslovom "Inspekcijski nadzor u funkciji povećanja efikasnosti javnog sektora u Federaciji BiH".