BiH
0

Udruženje poljoprivrednika u BiH za sutra najavilo blokadu graničnih prijelaza

FENA
Nezadovoljni načinom na koji vlasti u BiH tretiraju probleme u sektoru poljoprivrede Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) sutra će pristupiti blokadi određenog broja graničnih prijelaza da bi ishodilo ispunjenje ranije istaknutih zahtjeva.

Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o strateškim pitanjima razvoja bh. poljoprivrednog sektora govorili zastupnik u Parlamentranoj skupštini BiH (PSBiH) i predstavnik grupe poljoprivrednika pri Komisiji za vanjsku trgovinu i carine Jerko Ivanković Lijanović, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Alma Čardžić i predstavnik Regionalnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak Istočno Sarajevo Srđan Kenjić.

Temeljni zahtjev bh. poljoprivrednika tiče se usvajanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH koji bi se, prema njihovom očekivanju, trebao naći na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma PSBiH.

Usto, poljoprivrednici insistiraju na tome da se u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede izdvoji najmanje šest posto federalnog budžeta za podsticaje u poljoprivredi u narednoj godini, što iznosi oko 100 miliona KM.

Kako je rečeno, ništa od obećanja datih poljoprivrednicima nakon ratificiranja CEFTA - sporazuma nije realizirano, a radi se o obećanjima koja se tiču podsticaja na nivou entiteta i izmjene Zakona o carinskoj tarifi BiH, odnosno ukidanja carina na mašine, opremu i repromaterijale koji se koriste u poljoprivredi.

Stanje u sektoru poljoprivredne proizvodnje ocijenjeno je alarmantnim uz podsjećanje da je u godini koja je na izmaku BiH zabilježila rekordan vanjskotrgovinski deficit od oko osam milijardi KM (za 2006. iznosio oko šest milijardi KM)

Usporedbe radi naveden je i podatak o tome kako će, prema najavama, Republika Hrvatska u narednoj godini izdvojiti oko 1,5 milijardi KM za poljoprivredu, dok se u istu svrhu u BiH planira izdvojiti oko 150 miliona KM.

Istovremeno, rečeno je da se 43 posto budžeta Evropske unije izdvaja za poljoprivredu i ruralni razvoj, "a što bi trebalo biti indikator za BiH koja stremi ka učlanjenju u porodicu evropskih zemalja."

U takvim okolnostima, kako je konstatirano, nije moguće biti konkurentan na tržištu niti ostvariti željeni plasman poljoprivrednih proizvoda.

Stoga, predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak i bh. poljoprivrednika očekuju da će PSBiH konačno usvojiti izmjene i dopune Zakona o carinskin tarifama BiH, te da će napori na državnom nivou biti propraćeni odgovarajućim podsticajima na nivou bh. entiteta.