BiH
0

Udruženje poljoprivrednika BiH: Blokirat ćemo granične prijelaze i ponovo postaviti šatore ispred institucija BiH

FENA
Udruženje poljoprivrednika BiH (UPBiH) uputilo je danas otvoreno pismo zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u kojem zahtjeva da podrže prijedlog zakona o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje unutar sporazuma CEFTA.

Podsjetili su zastupnike da je Vijeće ministara BiH u četvrtak, 29. maja donijelo odluku o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Srbije i Crne Gore te Republike Hrvatske na određene proizvode iz tih zemalja.

"Unatoč postojanju pomenute odluke koja je donekle štitila određene proizvodnje u BiH bilježili smo stalni porast spoljnotrgovinskog deficita u razmjeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda sa istim zemljama, stoga možete samo zamislit koliki će deficit nastati nakon što je Vijeće ministara ukinulo tu odluku", smatraju u Udruženju poljoprivrednika BiH.

Ističu da je, s obzirom na to da je sporazum CEFTA-e na snazi više od šest mjeseci, BiH omogućeno da u skladu sa članom 23bis zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju unutar tog sporazuma.

"Smatramo da je na tom tragu i prijedlog Zakona o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje unutar sporazuma CEFTA-e koji će biti na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 4. juna, a za čije usvajanje očekujemo Vašu podršku. Ukoliko konačno ne poduzmete hitne mjere i ne budete podržali pomenuti Zakon biti ćemo uvjereni da smo mi poljoprivredni proizvođači i poljoprivredna proizvodnja prepušteni sama sebi s toga nam neće preostati ništa drugo nego da radikaliziramo naše proteste, ponovno postavimo "šatorsko naselje" ispred institucija BiH, te izvršimo blokadu graničnih prijelaza", poručuju iz Udruženja poljoprivrednika BiH.