BiH
0

Udruženje penzionera u BiH smatra sramotnom najavu povećanja naknada ministrima

FENA
Udruženje penzionera u BiH smatra sramotnom najavu povećanja naknada ministrima Vlade FBiH za oko 1.500 KM te ističe kako očekuje da će uslijediti i povećanja naknada za njihove pomoćnike i savjetnike koji nisu ništa konkretno do sada uradili pa ni zaradili novac za kojim već na početku svoga mandata "pružaju ruke".

"Kada smo zatražili povećanje penzija za 20 posto, jer smo to smatrali realnim zahtjevom, vodeći ljudi Fonda PIO/MIO i Vlade FBiH odmah su požurili da naše zahtjeve ocijene nerealnim. S druge strane nisu žurili s objavom naplate poreza i doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za prvih pet mjeseci ove godine koji su upravo za 20,1 posto veći nego u istom periodu prošle godine. U čemu je onda nelogičnost? Doprinosi su porasli upravo za onoliko za koliko smo u Udruženju penzionera u BiH tražili da se povećaju penzije", kaže se u saopćenju Udruženja penzionera u BiH.

Jedini razlog za uznemirenost vlasti penzionerskim zahtjevima, kako se ističe, može biti u tome što taj novac namjeravaju upotrijebiti za povećanje svojih naknada.

U saopćenju za javnost ovo udruženje podsjeća federalnog premijera Nedžada Brankovića da bi prosječne penzije prema Zakonu o PIO/MIO trebale pratiti rast plaća i iznositi ne sadašnjih 279, nego 475 KM.

"Mi samo želimo da se poštuje ono što je zapisano u zakonskim aktima, a neka premijer Branković pokaže svoj zakonski akt u kojem piše da se ministrima za nerad trebaju povećavati naknade, pa da vidimo ko je u pravu,“ kaže se u saopćenju Udruženja penzionera u BiH.