Uvrijedio zaposlenicu agencije BETA
207

Udruženje BH novinari osudilo Dodikov napad na novinarku

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalni napad predsjednika RSe Milorada Dodika na novinarku agencije BETA Ljiljanu Kovačević. Na konferenciji za štampu, održanoj 2. juna 2012. u Palati Republike Srpske, Dodik je novinarku Ljiljanu Kovačević pokušao spriječiti u obavljanju novinarskog posla, ne dozvoljavajući joj da postavi pitanje njegovom gostu, predsjedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću.

"Predsjednik Republike Srpske je Kovačevićevu javno nazvao 'lažljivicom' i obratio joj se riječima 'šta ćete vi ovdje', 'brišite odavde' i 'ja sam ovdje domaćin', čime je na primitivan i grub način povrijedio njeno ljudsko dostojanstvo, profesionalna i građanska prava. Istovremeno, bahatim ponašanjem i uvredama na račun novinarke Ljiljane Kovačević, Milorad Dodik je degradirao instituciju predsjednika Republike Srpske i narušio ugled javne ustanove u ime koje se obratio novinarima i javnosti", navodi se u saopćenju.

"Podsjećamo javnost i gospodina Milorada Dodika kako nijedan javni zvaničnik, što on kao predsjednik Republike Srpske jeste, nema pravo ometati i spriječavati novinare/ke u obavljanju novinarskog posla, niti vrijeđati njihova profesionalna i građanska prava. Naprotiv, predstavnici vlasti su, shodno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima (član 10) i Rezoluciji 1535 Savjeta Evrope, dužni novinarima/kama obezbijede uslove za nesmetan rad, u cilju zaštite slobode izražavanja i prava građana da budu informisani", dodaje se u saopćenju Udruženja BH novinari.

Udruženje poziva novinare i novinarke iz cijele Bosne i Hercegovine da ne sjede poslušno i šuteći na press konferencijama na kojima javni zvaničnici vrijeđanju njih same ili njihove koleginice i kolege, te de iskažu svoj građanski otpor prema grubim kršenjima prava na dostojanstven i slobodna rad medijskih uposlenika. O ovom incidentu, koji je atak na cijelu novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestit će Međunarodnu federaciju novinara ( IFJ), kao i druge domaće i međunarodne organizacije, koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara.