BiH
0

Udruženja iz RS-a nezadovoljna radom Instituta BIH za traženje nestalih

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske danas je organizirala mirnu protestnu šetnju kod raskršća magistralnih puteva Doboj – Zenica i Doboj – Tuzla i time, kako navode, iskazali nezadovoljstvo radom Instituta za nestale osobe BiH te Suda i Tužilaštva BiH.

Protestima su, kažu, počeli obilježavanje 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih.

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović ponovio je ranije tvrdnje da te državne institucije ne procesuiraju osumnjičene za zločine nad Srbima, počinjene u prošlom ratu.

Današnjim protestom, ističe, započinju javnu kampanju koja treba da ukaže domaćoj i svjetskoj javnosti da su traženje nestalih i procesuiranje ratnih zločina "postali politikanstvo", a Institut za nestala lica BiH "komercijalna organizacija".

Mitrović je iznio stav da je potrebno reformirati Institut za nestala lica BiH.

  • Institut je duboko ogrezao u korupciju, komercijalizaciju, politikanstvo i želimo da se reformira. Ukoliko se ne reformira, insistirat ćemo da se rasformira, naveo je on i ustvrdio da će, ako se ratni zločini ne budu jednako procesuirali, zahtijevati raspisivanje referenduma za vraćanje nadležnosti okružnim tužilaštvima i sudovima RS-a u procesuiranju ratnih zločina.