BiH
182

Učiteljica Bosna Seme Aydan Meydan dobitnica prestižne nagrade Googlea

FENA
Aydan Meydan, nastavnica u Bosna Sema Međunarodnoj srednjoj školi u Tuzli, osvojila je prestižnu nagradu koju prvi put dodjeljuje Google.

U glavnom sjedištu korporacije Google finalno takmičenje Google Science Fair, održano 21. septembra u Mountain Viewu (California), privuklo je mlade naučnike finaliste iz deset zemalja.

Naime, Bosna i Hercegovina je imala dvije predstavnice, Anelu Arifi (18) i Ildu Ismaili (17), učenice Bosna Sema Međunarodne škole u Tuzli.

Pored BiH, učešće s najvećim brojem pojekata su imale i Amerika, Kanada, Tajvan, Indija, Singapur, Rusija i Velika Britanija.

Da je BiH zemlja mladih talenata potvrđuje i činjenica da su se djevojke iz Bosna Sema Međunarodne škole takmičile rame uz rame s mnogo razvijenijim i jačim državama i uspjele da uđu u finale sa svojim projektom.

Njihov projekat je kroz dvije godine implementacije nadgledala mentorica Aydan Meydan, koja je osvojila prestižnu nagradu "Inspirirajući pedagog".

Ovu nagradu prvi put dodjeljuje Google, te uključuje sumu od 10.000 dolara za školsku opremu i 5.000 dolara vrijednu naučnu opremu od Lego kompanije.