BiH
47

Ministrica Dilberović: Učenike koje treba nagraditi predlažu kantonalna ministarstva

Piše: El. B.
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je danas u Mostaru priznanja najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u FBiH. Na listi nagrađenih se, bez obzira na velika postignuća, nisu našli učenici obrazovnih institucija Bosna Sema. Dok javnost negoduje, resorna ministrica Elvira Dilberović kaže da su prijedlozi i spiskovi učenika koje treba nagraditi u nadležnosti kantonalnih ministarstava.

Ministrica Dilberović kazala je u razgovoru za Klix.ba da je Federalno ministarstvo u junu poslalo kantonalnim ministarstvima program i kriterije, a da su oni potom dostavili prijedloge koje je Ministarstvo prihvatilo.

"Oni su predložili po tri najbolja kandidata smatrajući da su izabrali najbolje", kazala je Dilberović i dodala da je dobila pismo nekoliko učenika koji su iskazali nezadovoljstvo spiskovima i zatražili objašnjenje nastale situacije.

"Pismo sam pročitala, ali nisam smatrala da imam pravo bilo šta mijenjati, jer to je isključivo u nadležnosti kantonalnih ministarstava", rekla je Dilberović.

Komentirajući navode da učenici obrazovnih institucija Bosna Sema nisu dobili priznanja jer su učenici tih institucija, Dilberović smatra da je to samo pokušaj pronalska načina da se "zatalasa javnost".

"U demokratskoj državi bi prvo trebali ispitati stvar pa onda nešto tvrditi. Ti isti učenici su prošle godine dobili nagrade za svoja postignuća, naročito za dostignuća na olimpijadama, jer je federalno ministarstvo finansiralo ili sufinansiralo olimpijade. Uostalom, ja sam na Vladi FBiH bila inicijator tačke da se podrže sa 10.000 KM", poručila je Dilberović.

Diplome i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 400 KM za osnovnoškolce, odnosno 540 KM za srednjoškolce, danas su dobila ukupno 54 učenika.