Sakib Forić
0

Učinak bh. vojnika u Iraku za čistu desetku

FENA
Sa jučerašnjeg dočeka
Sa jučerašnjeg dočeka
Učinak pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnoj misiji u Iraku je za čistu desetku, ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Sakib Forić.

Posljednja, osma rotacija Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), kao i pripadnici pješadijske jedinice za osiguranje, vratili su se u BiH, a Forić je naglasio da su njihov rad najvišim ocjenama ocijenile i koalicione snage u Iraku.

Od odluke Predsjedništva BiH o upućivanju pripadnika OSBiH u Irak prije tri i po godine, kroz misiju je prošlo 288 vojnika i oficira OSBiH, od kojih su 73 bila dva puta. To je za veličinu naših OS veliki broj, kazao je Forić.

Pritom su uništili 350 tona razne konvencionalne municije, oko 50 tona po rotaciji. Radi se o municiji koja je bila rasuta po okolini ili se nalazila u bivšim skladištima iračke vojske te je predstavljala opasnost po stanovništvo, a postojala je i mogućnost da je se dokopaju terorističke grupe.

Forić naglašava da bh. vojnici nisu učestvovali u uništavanju hemijske, biološke ili neke druge nekonvencionalne municije.

Pritom bh. vojnici nisu imali apsolutno nikakvih gubitaka, ni poginulih ni ranjenih. Jedini "gubitak", naveo je Forić, bila je povreda prsta jednog vojnika prilikom obučavanja.

Bilo je nekoliko napada na konvoje u kojima su se nalazili bh. vojnici i nekoliko napada na prostor njihovog djelovanja, ali su ti napadi prošli bez ikakvih posljedica po njih.

Forić je rekao da bh. jedinica nije bila borbena te su je prilikom njenih akcija osiguravali poljski, rumunski, latvijski, britanski i američki vojnici.

Pripadnici Jedinice za uništavanje NUS-a su prolazili kroz posebnu obuku, koju je u početku vršio američki mobilni tim, dok su OSBiH od sedme rotacije samostalno vršile obuku.

Forić navodi da je bilo 100 sedmica obuke, a čim bi jedna rotacija otišla u Irak, druga bi pristupala obuci. Obučena su 174 tehničara za uništavanje NUS-a.

OSBiH sada planira da iskoristi stečeno znanje na način da se otvori regionalni centar za obuku o uništavanju NUS-a.

Svi pripadnici OSBiH koji su bili u Iraku bili su dobrovoljci i nikome nije naređeno da ide u Irak. Brigandi general Forić je kazao da su oni za šest mjeseci u Iraku mogli zaraditi između 30.000 i 35.000 KM, plus plaće u BiH, što je bio motiv jednom broju da se prijave za misiju. Međutim, osim mogućnosti zarade i avanturizma, kaže Forić, mnogim je bio motiv mogućnost za profesionalno usavršavanje.

Zaključio je da je rezultat misije OSBiH u Iraku to da je BiH ispunila svoje međunarodne obaveze, obaveze iz Partnerstva za mir, te da BiH doživljena kao dio rješenja a ne problema, dok su pripadnici OSBiH imali priliku za rad u multinacionalnom okruženju.