BiH
19

Učesnici Marša mira iz Sarajeva prema Nezuku kreću 3. jula

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U spomen na nekoliko hiljada Srebreničana, koji su nakon pada Srebrenice, jula 1995. godine, krenuli na put dug 100 i više kilometara da pronađu spas u Tuzli, i ove se godine organizuje "Marš mira - putem smrti do slobode".

Putem spasa, na kojem su mnogi zauvijek ostali, pohodit će i ove godine kolona od oko pet hiljada učesnika iz cijelog svijeta. Polazak je planiran 8. jula iz Nezuka, a koloni učesnika priključit će se i učesnici Marša mira "Sarajevo - Nezuk - Srebrenica".

Organizator pohoda iz Sarajeva su Sindikat i Jedinstvena organizacija boraca BH Telecoma. I ove godine polazak je planiran 3. jula u osam sati ujutro ispred Spomenika šehidima i palim borcima na Dolac Malti u Sarajevu.

Trasu dugu više od 240 kilometara učesnici iz Sarajeva, bi trebalo da propješače za osam dana. Trasa je identična onoj od prošle godine.

"Prvog dana je planirano pješačenje 24 kilometra, a prespavat će se u planinarskom domu Ozren, kao i prošle godine. Drugog dana planirana je trasa u dužini od 22 kilometra na relaciji Draževići - Krivajevići - Bakići - Olovo do doma Ponijerka, gdje će se prespavati. Trećeg dana planirano je noćenje u planinarskom domu Javorje", kaže Muhamed Papić, predsjednik Sindikata sarajevske direkcije BH Telecoma, ističući da učesnike četvrtog dana očekuje najduža trasa od 34 kilometra, pri čemu će ove godine noćenje biti organizirano u improviziranom kamp naselju umjesto u hotelu Košuta u Kalesiji.

Najkraća dionica od 19. kilometara učesnike čeka 7. jula, kada će se u Nezuku priključiti koloni učesnika Marša mira "Nezuk - Srebrenica 2014" i nastaviti put prema Potočarima.

S obzirom na nedavne poplave i njima izazvana klizišta, te postojanju opasnosti od nanosa mina, u pododbora za Marš mira uputili su zahtjev BH MAC-u za kontrolu i markiranje trase. Prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Pododbora Marša mira, i ove se godine očekuje učešće između četiri i pet hiljada učesnika iz cijelog svijeta, pri čemu se do sada prijavilo 160 grupa.

Svi učesnici se moraju strogo pridržavati pravila i uputstva vođa.