BiH
850

Učenicima koji prikupljaju novac za ekskurziju ponuđen rad u Narodnoj kuhinji i Domu zdravlja Centar

Klix.ba
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima i direktoricom Doma zdravlja Centar prim.dr. Đanom Firdus-Tirić posjetio je Srednju medicinsku školu Sarajevo gdje je razgovarao sa direktoricom Sadinom Kešo i učenicima koji su pokrenuli akciju "Ekskurzija 2017", te prezentirao način na koji će se ova lokalna zajednica pridružiti pomenutoj akciji.

Naime, učenici ove škole u Sarajevu organizirali su radnu akciju pod nazivom "Ekskurzija 2017" kako bi pomogli svojim vršnjacima koji nisu u mogućnosti platiti odlazak na ekskurziju, a sama ideja potekla je od učenika trećeg razreda Dženana Hodžića.

U ovoj školi već pet godina nije bilo odlazaka na ekskurziju, kako kažu, zbog loše materijalne situacije. Stoga su učenici uputili apel svim firmama i poslodavcima poručivši da su spremni raditi i zaraditi novac kako bi sa svojim prijateljima zajedno otišli na ekskurziju.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je duboko emotivno dirnut idejom ovih mladih ljudi koji u teškim vremenima za ovu zemlju pokazuju nesebičnost i solidarnost.

"Veoma nas je zaintrigirala vaša originalna ideja na kojoj vam moram čestitati. Općina Centar na čijem području se nalazi vaša škola odlučna je da podrži akciju koja može biti dobro ukomponovana u generičku suštinu čovjeka. Došli smo ovdje da vam ponudimo nekoliko alata na temelju kojih kroz svoj aktivizam možete obezbijediti ono što vam treba. Bit ću veoma zadovoljan što će svi dobiti priliku da odu na ekskurziju, i oni koji imaju dovoljno, ali i oni koji nemaju. Naša namjera je da novac koji vam je potreban obezbijedite kroz društveno koristan i humanitarni rad. Naša ponuda ogleda se u tome da radite u Narodnoj kuhinji Stari Grad i Domu zdravlja Centar, a sa druge strane lokalna zajednica će sate vašeg rada platiti. Općina će također podržati vaš aktivizam na način da se uključite u ekološke akcije čišćenja i pošumljavanja, a tu prije svega mislim na Arboretum. Našoj zemlji u tranziciji nikada nije bilo potrebnije više solidarnosti naročito zbog onih koji nemaju obezbijeđene materijalne uslove za život. Vi ste pokazali šta znači solidarnost i nesebičnost, a to je ono što u svakom slučaju treba nagraditi", istakao je Ajnadžić.

Učenici nisu krili zadovoljstvo ponudama koje su dobili od načelnika Ajnadžića i sa osmijesima na licu zahvalili su se na pruženoj prilici da svojim trudom i zalaganjem ostvare svoj cilj. Pokretač akcije Dženan Hodžić je kazao da nije ni slutio da će njegova ideja privući ovoliko pažnje.

"Ja sam samo jedan od organizatora ove akcije. Došao sam na tu ideju i podijelio je sa svojim drugarima. Čitava moja generacija broji 178 učenika, a njih oko 40 nema mogućnost da putuje sa nama na ekskurziju. Ne možemo dozvoliti da naši drugari iz klupa ostanu u učionici dok se mi provodimo, ne želimo da idemo bez njih. Koristim priliku da se zahvalim načelniku Ajnadžiću i direktorici Firdus-Tirić koji su prije svega pokazali svoju humanost pridruživanjem ovoj akciji. Zahvaljujući vašoj podršci imat ćemo priliku da zaradimo novac i sa svojim drugarima odemo na putovanje koje se pamti cijeli život", dodao je Hodžić.

Direktorica Kešo je istakla da je izuzetno sretna što se učenicima pružila prilika da vlastitim angažmanom urade nešto korisno za sebe i svoje drugare, ali i za društvenu zajednicu.

"Općina Centar već godinama unazad pruža kontinuiranu pomoć ovoj školi, a sve u cilju unapređenja obrazovnog sistema i poboljšanja uslova rada. Program koji ste ponudili danas je raznovrstan i vjerujem da će svi pronaći ponešto za sebe. Neizmjerno smo vam zahvalni za sve što godinama činite za ovu školu", naglasila je Kešo.

Na kraju posjete dogovoreno je da se za sedam dana pripremi memorandum čiji će potpisnici biti Narodna kuhinja "Stari Grad", Dom zdravlja Centar, Srednja medicinska škola i Općina Centar, a koji će pobliže definirati način na koji će radno angažovani učenici biti plaćeni za svoj rad.