Olimpijada projekata Inepo Euroasia
13

Učenice Unsko-sanskog koledža osvojile zlato u Azerbejdžanu

FENA
Učenice Unsko-sanskog koledža iz Bihaća, vratile su se s osvojenim zlatnim medaljama iz Azerbejdžana, u kojem su se ove godine, šesti put na Olimpijadi projekata pod nazivom "Inepo Euroasia", okupile 42 zemlje s oko 400 učenika.

Učenice Amina Majetić, Edina Kasupović, Hata Botonjić i Aida Hodžić su svoju zemlju predstavile na najljepši mogući način, navodi se u saopćenju Unsko-sanskog koledža.

To je, kako se dalje dodaje, rezultat dugog i napornog rada, prije svega u univerzitetskim laboratorijama, ali i korištenjem svih resursa škole. Primjer je to kako se jedna naučna ideja, koja je potekla od poznatih akademika, te sve njene postojeće hipoteze mogu iskoristiti na pozitivan način. Ishod svega toga je bio jedan novi naučni rad sa njihovim ličnim potpisima.

Ove učenice su prije odlaska u Azerbejdžan, učestvovale na Olimpijadi projekata "Bosepo", koju su organizirale Bosna Sema obrazovne institucije. Iako nisu dobile zlatne medalje, uspjele su da zaokupe pažnju većine članova žirija.

Njihove ideje i posebno velika pedantnost u radu svake grupe, donijele su im zlatnu medalju u Azerbejdžanu.

Obje grupe su radile na iznalaženju i otklanjanju najdugoročnijeg i velikog problema današnjice, nedostatka pitke vode i gubitka vodnih resursa. Ovo pitanje ih je potaklo u iznalaženju novih, veoma jeftinih i efikasnih rješenja za rješavanje ovog problema.

Projektom "Micron water cleaning" (mikrobiološko prečišćavanje vode) učenice Aida Hodžić i Hata Botonjić su napravile veoma efikasno sredstvo za prečišćavanje vode, koja u konačnici ne sadrži nikakve nečistoće, niti se u njoj mogu zadržati mikroorganizmi.

Druga grupa, koju čine Amina Majetić i Edina Kasupović, svojim je projektom "The Extreme Power of Zeolites", koristeći se jeftinim, prirodnim i postojećim sintetičkim oblikom materijala zeolita, dobila prečišćenu vodu.

Ovim naučnim radovima učenice su i prije odlaska na univerzitet, stekle velika iskustva u izradi naučnih radova, čime su u njihovim akademskim karijerama već dostigle određenu prednost u odnosu na druge, navodi se u saopćenju.