BiH
907

U Višegradu otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević i biznismen Slobodan Pavlović danas su u Višegradu otkrili spomenik Mehmed-paši Sokoloviću.

Spomenik je otkriven u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i idejnog tvorca Andrićgrada režisera Emira Kusturice.

Pavlović je rekao da je i njemu i njegovoj supruzi Miri "velika čast i zadovoljstvo što su bili u prilici da Višegradu poklone spomenik Mehmed-paši Sokoloviću".

Foto: SRNA
Foto: SRNA

U osmanskom carskom sistemu Mehmed-paša je bio jedan od brojnih koji su napravili zavidnu karijeru i dospjeli do položaja Velikog vezira. Podizao je brojne zadužbine i vakufe širom Osmanskog carstva. Po njegovom naređenju, 1571. godine izgrađen je most preko Drine u Višegradu, opisan u djelu "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, koji je za ovaj roman dobio Nobelovu nagradu za književnost

Foto: SRNA
Foto: SRNA

On je podigao i tri mosta na prostorima sadašnje u BiH i jedan u Crnoj Gori - Arslanagića most u Trebinju, most na ušću Žepe u Drinu, Kozju ćupriju u Sarajevu i Vezirov most u Podgorici. Vjeruje se da je Mehmed-paša Sokolović bio ktitor mnogim sagrađenim česmama, od kojih je najpoznatija ona u Beogradu, na Kalemegdanu.